VIDEO Gospodării în pericol din cauza debitului Putnei și a lucrărilor neterminate

0
2338
Apele învolburate ale Putnei, în amonte, pun în pericol gospodăriile oamenilor din comuna Tulnici. Ploile torențiale și însemnate cantitativ căzute în ultimele zile au dus la creșterea debitului râului Putna. Și, acolo unde a găsit terenul slab, apa a început să ”muște” din maluri, spre disperarea localnicilor care au gospodării în apropierea cursului de apă. Mai mult, locuința familiei Lică Folea, din satul Coza, riscă să fie luată de ape.
putna 1 putnaIar pentru următoarele zile se anunță alte precipitații însemnate. Nici oamenii care au gospodării aproape de cursul pârâului Coza nu dorm liniștiți în aceste zile, tot din cauza creșterii debitului apei.
Problemele se cunosc de mult timp, dar nu s-au rezolvat până acum. S-a demarat o lucrare de apărare și întărire de maluri, cu gabioane, dar nu s-a dus până la capăt. Muncitorii și-au strâns utilajele și au plecat, fără să realizeze lucrările necesare pe întreaga albie a Putnei, în zonele locuite. Lucrarea a fost executată de o firmă în insolvență, din Galați, abonată la majoritatea lucrărilor pe bani publici din Vrancea. ”Muncitorii au lucrat cât au lucrat dar au plecat. Nu au mers până la capăt și nu au pus gabioane peste tot. Acum, noi ce ne facem, că vine apa peste noi!?”, ne-au declarat, revoltați, oamenii din zonă. Primarul comunei Tulnici, Valentin Bîznă, susține că în zona respectivă s-au desfășurat lucrări complexe, atât la drumul comunal cât și la apărări de maluri, finalizate în anul 2013. ”A fost un proiect prin PNDL, ce a inclus asfaltarea drumului, podul din beton, regularizare și apărări de maluri. Atât a fost proiectul, atât s-a făcut. Chiar s-a mai lucrat în plus pe vreo 10-20 de metri. Avem și un proiect de regularizare pentru pârâul Coza. Dar așa este la munte, când plouă mai mult. Și sunt și multe construcții ridicate prea aproape de malul apei”, ne-a declarat primarul comunei Tulnici, Valentin Bîznă.