De la provocările cu securiști și mineri, în anii `90, la cele cu ultrași, în 2018

0
147

Puterea actuală de la București se dovedește a fi o urmașă fidelă a celei instalate imediat după căderea lui Ceaușescu. Ce s-a întâmplat aseară și azi-noapte în Piața Victoriei seamănă izbitor cu acțiunile de manipulare derulate de noul instalat regim Iliescu, după decembrie 1989. În 1990 și 1991, în mod special, pentru a înăbuși protestele românilor care își doreau cu adevărat o țară democratică și nu o democrație originală a la Iliescu, puterea fesenistă a apelat la manipulări și tertipuri securistice, pe care nu le putem uita nici acum. S-au adus mineri și muncitori care să facă ”ordine” în Capitală, s-au îmbrăcat în salopete muncitorești forțe provocatoare și de represiune, s-au făcut nenumărate instigări/provocări și acte de violență, special pentru a justifica represiunea violentă din partea forțelor de ordine. A rămas în istorie celebra stenogramă Chițac-Diamandescu, din 1990, despre incendierea unui autobuz și atacarea sediului Poliției/MAI, de către ”protestatari”, pentru a justifica intervenția în forță a organelor de ordine.

În 2018 s-au folosit huliganii de pe stadioane și din cartierele Bucureștiului. Regimul lui Dragnea a pregătit minuțios represiunea împotriva demonstranților de vineri, 10 august. Jandarmii erau pregătiți cu aproape tot arsenalul, de parcă veneau teroriștii. Știau de mult că urmează să intervină în forță, în Piața Victoriei. Ultrașii au venit pe rând și s-au integrat în mulțimea pașnică. Încet, încet, au trecut la provocări și au agresat jandarmii, încă de la orele după-amiezii. S-a ripostat imediat cu gaze lacrimogene și cu violență. Ultrașii s-au înmulțit în piață și, până la urmă, au format un grup compact în fața sediului Guvernului. Jandarmii îi așteptau. Și așteptau să fie atacați, ca să răspundă violent, așa cum li se transmisese ordinul, cu mult înainte. Jandarmii nu au făcut nimic să împiedice intrarea în Piața Victoriei a huliganilor, să extragă incitatorii din rândul manifestanților pașnici, să înăbușe în față actele de violență și de provocare. Au permis escaladarea violenței, ca să răspundă, apoi, cu violență. Ăsta era ordinul de sus. Jandarmii și polițiștii îi cunosc pe membrii galeriilor, pe huliganii stadioanelor și pe cei din găștile de cartier. Ei sunt monitorizați permanent. Unii chiar coordonați, neoficial, de oameni din structurile de informații ale MAI (+SRI) și de politicieni. Sunt cunoscuți și folosiți, în anumite momente. Un astfel de moment a fost mitingul diasporei de vineri, 10 august. Ce a urmat, a văzut toată lumea la televizor. Unii au trăit pe pielea lor.

Dacă vă amintiți, s-a mai încercat o manevră cu ultrașii la protestele din 2017. Atunci nu prea le-a reușit. A rămas celebru un infiltrat MAI în rândul provocatorilor, care a luat-o la fugă și a scăpat stația de emisie-recepție cu care ținea legătura cu colegii săi, în vederea deturnării sensului protestului pașnic. Au fost ceva violențe și atunci, minore față de cele de acum, s-au promis sancțiuni, dosare penale etc … și nu s-a mai auzit, apoi, nimic. De data aceasta, regimul Dragnea s-a pregătit serios.

PS1 – Unde erau jandarmii exact atunci când era mare nevoie de ei? Mă refer la episodul cu bătaia încasată de doi jandarmi, de la huligani. În acel moment, în acel loc era mare nevoie de forțele de intervenție. Culmea, forțele de intervenție erau în alte locuri din Piața Victoriei…

PS2 – Nici faza cu Dragnea&pensiile mărite nu poate fi trecută cu vederea, chiar înaintea zilei protestului diasporei. Exact ca Ceaușescu, care promitea încă 100 de lei și alte mici avantaje, pe 21 decembrie 1989. Asta e evoluția politicianului de la putere din România, de la Ceaușescu la Dragnea, în aproape 30 de ani?