sâmbătă, iulie 13, 2024
AcasăSocietateCele mai răspândite minciuni despre migranții veniți în Europa

Cele mai răspândite minciuni despre migranții veniți în Europa

Cele mai răspândite minciuni despre migranții veniți în Europa vizează anumite caracteristici, cum ar fi culoarea pielii, religia și diversitatea culturală, pentru a-i speria pe localnici. Dacă din 2014, dezinformarea viza migranții din Africa și Asia, informațiile false au vizat masiv pe refugiații ucraineni. În 2023, mai multe articole care vizează cele două grupuri au fost verificate de către European Digital Media Observatory (EDMO). Au fost analizate articole texte din peste douăzeci de țări europene. Intervalul de timp luat în considerare este de la începutul anului 2023 până în prezent, dar uneori au fost analizate și articole false mai vechi, atunci când au fost relevante pentru narațiunile de dezinformare.

Una dintre cele mai comune și mai cunoscute narațiuni de dezinformare despre migranții care sosesc în UE din toate colțurile lumii este cea care îi prezintă ca fiind un pericol pentru societățile europene. Migranții sunt ținta unor știri false care îi prezintă ca fiind violenți, periculoși, criminali sau care se opun în mod explicit modului de viață și valorilor occidentale. Aceste știri false sunt concepute pentru a-i prezenta în mod eronat pe toți migranții ca fiind în mod natural predispuși la violență sau chiar la terorism, etichetându-i în mod greșit ca persoane care tind să se implice în activități ilegale și care se opun la normele democratice și sociale, consolidând astfel prejudecățile împotriva lor.

Pe lângă faptul că îi prezintă ca fiind periculoși pentru societățile europene, o altă dezinformare majoră îi descrie pe migranți – atât ucraineni, cât și pe cei din țările din sud – ca fiind speculanți sau chiar „paraziți” ai societății care exploatează țările europene care îi primesc. Potrivit acestei narațiuni, chiar dacă ar fi inofensivi, acceptarea lor ar reprezenta un cost prea mare pentru țările gazdă, precum și un dezavantaj pentru cetățenii lor.

Articolul complet îl puteți citi pe PRESShub.


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu