marți, mai 14, 2024
spot_img
AcasăStiri InterneCâți bani a cheltuit România cu sănătatea refugiaților ucraineni. Reacțiile românilor

Câți bani a cheltuit România cu sănătatea refugiaților ucraineni. Reacțiile românilor

Foarte puțini medici vor să discute despre sprijinul financiar pe care l-a oferit România refugiaților ucraineni. Ne-am lovit de această reticență cu uimire: nu ni s-a mai întâmplat niciodată până acum, în cele peste două decenii de când facem jurnalism, să fim refuzați sau de-a dreptul ignorați de atât de mulți doctori și specialiști.

Nici măcar Ministerul Sănătății nu ne-a răspuns la solicitarea de informații cu privire la banii pe care i-a cheltuit România, din 24 februarie 2022 până în prezent, cu asistența medicală oferită gratuit celor aproape 100.000 de ucraineni care se adăpostesc de război în România. Am primit doar un răspuns de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, în care ni s-au oferit câteva date. Dar pe un ton țâfnos, în care mai mult am fost ironizați și certați.

Explicația pentru această reticență a medicilor este evidentă și din cele două întrebări pe care PRESShub le-a adresat, pe Facebook, românilor: „Credeți că autoritățile române au făcut suficient pentru refugiații ucraineni?” și „Ce efect credeți că au avut refugiații ucraineni asupra economiei și societății românești?”. Am primit 100 de răspunsuri la prima întrebare și peste 1.700 la a doua întrebare. Foarte multe sunau la fel, variind între cuvintele „dezastru” și „calamitate”, plus îndemnurile „să plece la ei acasă că i-am ținut pe spatele nostru destul”. (…)

În prezent, în România se află peste 107.000 de cetățeni ucraineni, din care peste 47.000 sunt copii. Peste 20 de legi au fost modificate și adoptate pentru gestionarea situației persoanelor strămutate din Ucraina, peste 1.500 de autorități locale și 300 de organizații neguvernamentale au fost implicate în furnizarea de sprijin direct refugiaților din Ucraina, potrivit unui comunicat Guvernul României din ianuarie 2023.

14.000 de refugiați s-au prezentat în Urgențe și 868 cu boli cronice au fost înregistrați până la finalul anului trecut, potrivit datelor obținute de Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copii (FONC). 10.699 de internări au fost înregistrate în perioada aprilie – noiembrie 2022, cele mai multe în lunile mai și iunie ale anului trecut. Dintre acestea, 5.822 au vizat persoane adulte și 4.877 au fost copii care au necesitat îngrijiri în unități medicale. Raportul privind eforturile și realizările României în domeniul asistenței umanitare a refugiaților, al drepturilor copilului și al altor categorii vulnerabile pe anul 2022 menționează că 3.170 de ucraineni au beneficiat de spitalizare continuă.

Articolul cu toate datele și declarațiile, pe PRESShub.


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu