duminică, iunie 23, 2024
AcasăFocsaniZeci de elevi găsiți astăzi în baruri și cafenele, în cadrul unei...

Zeci de elevi găsiți astăzi în baruri și cafenele, în cadrul unei acțiuni a oamenilor legii

Siguranța elevilor reprezintă una dintre prioritățile polițiștilor Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, polițiștii desfășurând frecvent activități pentru prevenirea și combaterea faptelor de natură antisocială în care sunt implicați elevii.

Printre obiectivele urmărite de polițiști se regăsește prevenirea absenteismului școlar, prin identificarea elevilor care absentează nemotivat de la cursurile școlare.

Astfel, în dimineața zilei de 28 septembrie, polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară și cei din cadrul Poliției Municipiului Focșani alături de jandarmi din cadrul IJJ Vrancea și reprezentanți ai Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Vrancea, Inspectoratului Școlar Județean Vrancea, Direcției de Sănătate Publică Vrancea au efectuat verificări în zona unităților de învățământ dar și la unitățile de alimentație publică (baruri, restaurante, etc.), în special a celor situate în proximitatea unităților de învățământ preuniversitar, din municipiul Focșani. În cadrul acțiunii au fost legitimați 61 de elevi, cu privire la care urmează să se efectueze verificări pentru a se stabili situația concretă, respectiv, dacă aceștia absentau nemotivat de la cursurile școlare, dar și pentru a se dispune măsuri pentru prevenirea unor astfel de situații pe viitor. Acțiunea a avut drept scop prevenirea consumului de alcool, tutun și substanțe interzise, prevenirea faptelor cu violență și a abandonului sau absenteismului școlar dar și verificarea activității agenților economici.

Au fost verificate 8 unități de alimentație publică din proximitatea unităților de învățământ și au fost reprelucrate aspectele cu privire la respectarea categoriilor de produse ce pot fi comercializate minorilor, conform H.G. nr. 128/1994 privind unele măsuri pentru asigurarea condiţiilor de dezvoltare fizică şi morală a elevilor şi studenţilor (inclusiv interdicția vânzării de tutun și alcool). Totodată, au fost aplicate 5 sancțiuni pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun.

Scopul principal al acțiunii nu a fost aplicarea de sancțiuni, ci conștientizarea de către adolescenți a necesității respectării normelor legale dar și a importanței actului educațional în dezvoltarea și viitorul lor. Astfel de acţiuni vor continua şi în perioada următoare, scopul fiind acela de reducere a gradului de abandon şi absenteism şcolar, în subsidiar urmărindu-se reducerea riscului infracţional şi victimal al minorilor.

Polițiștii recomandă încă o dată:

  • NU intrați în discuție cu persoane străine și NU răspundeți la provocările acestora!
  • NU intrați în conflict cu alți copii sau grupuri, şi încercați să lămuriți orice problemă prin discuții, fără violenţă.
  • NU acceptați să fiți însoţiți sau să primiți cadouri din partea persoanelor străine. ATENȚIE! În spatele atitudinii binevoitoare a unui necunoscut se pot ascunde intenţii periculoase!
  • Dacă te simţi urmărit, intră într-un magazin, mergi într-un loc aglomerat şi cere ajutorul unui poliţist sau oamenilor din jur!
  • Fiți prudenți în a oferi persoanelor cunoscute pe Internet informații personale despre voi sau familia voastră!
  • NU acceptați niciodată să vă întâlniți cu o persoană pe care ați cunoscut-o pe internet!
  • Restricționați accesul la paginile voastre de socializare, astfel încât să poată fi vizualizate doar de către prieteni!
  • Evitați să postați pe internet fotografii cu voi sau cu membrii familiei!
  • Cereți ajutorul, în orice situație, persoanelor în care aveți încredere, părinți, profesori sau prieteni apropiați!
  • Nu consumați alcool sau substanțe interzise! (IPJ Vrancea / foto: arhivă)

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu