Zeci de centimetri lipsă la stratul de asfalt, la investiții derulate prin PNDL. Lucrările neconforme nu vor fi achitate de Ministerul Dezvoltării

0
3113

Am primit numeroase mesaje din partea cetățenilor, foarte multe prin intermediul rețelelor de socializare, altele transmise prin telefon sau personal, la întâlnirile cu oamenii, din țară. Toți ne-au felicitat pentru decizia de a trimite echipe de control în țară, la obiectivele de investiții finanțate prin PNDL I și II. Cetățenii au cerut transparență totală în a prezenta situațiile reale și, acolo unde sunt nereguli, remedierea și/sau sancționarea lor în timp util. Îi asigur că asta se va întâmpla astfel încât lucrările să poată fi decontate și până la urmă, comunitățile să beneficieze de pe urma acestor lucrări. Însă, acolo unde bătaia de joc pe bani publici este sesizată de corpul de control, punctez foarte clar că plățile nu se vor realiza!

Corpul de control al ministrului a fost, în cursul unei săptămâni, în vizită la peste o sută de obiective, din mai multe județe, și a vizat solicitări la plată în valoare de peste 200 milioane lei (asfaltări, trotuare, canalizare, construcția/reabilitarea de școli, grădinițe ori dispensare, iluminat public). La câteva dintre obiective au fost identificate neconformități pentru valori cereri de plată de peste 21 milioane lei. În aceste cazuri, se va reveni periodic în control pentru a se remedia neconformitățile.
Unde abaterile sunt grave, în acest caz, plățile sunt puse în pericol. Se poate vorbi clar despre furt! Asta pentru că, în raport cu solicitările la plată, realitatea din teren nu corespunde. Corpul de control a găsit drumuri ”subțiate”, unde stratul de asfalt din hârtii era de 47 de centimetri, iar la măsurători, când s-a intrat cu cupa escavatorului pe anumite porțiuni, s-a găsit asfalt de 10-15 centimetri. În acest caz, plata va fi oprită! Avertizez din capul locului că astfel de situații vor ajunge și de competența organelor de cercetare penală.

În ceea ce privește controlul derulat de Inspectoratul de Stat în Construcții, de la nivel județean, cei de acolo au verificat 1.200 de cereri, în valoare de 740 milioane lei și au găsit neconformități la 27 solicitări de plată de peste 19 milioane lei. De asemenea, alte 20 de cereri la plată au fost retrase, pentru o valoare de aproape 13 milioane lei. În zilele următoare, voi reveni cu un raport detaliat privitor la investițiile derulate prin PNDL, în care voi face publice toate situațiile neconforme găsite atât de Corpul de control cât și de inspectorii ISC. (Ion Ștefan, ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației)