Zapadă în jumătatea de nord a Moldovei, vânt puternic în sudul Moldovei

0
452
Codul galben de ninsoare și intensificări ale vântului și-a făcut simțită prezența în Moldova. În jumătatea de nord, mai ales în Suceava, Botoșani și Neamț, a nins viscolit, stratul de zăpadă fiind consistent în unele zone. Drumarii au acționat toată noaptea pentru degajarea zăpezii depuse pe drumurile naționale și au împrăștiat material antiderapant. În Vrancea nu sunt probleme cu traficul rutier pe drumurile naționale, doar în zona montană carosabilul fiind umed. Câțiva fulgi de nea și-au făcut apariția în această dimineață. ”La acest moment, circulația pe drumurile naționale din zona Moldovei este asigurată pe toate sectoarele, fără evenimente rutiere cauzate de starea vremii sau a carosabilului. Ninge moderat în județele Neamț, Suceava și Botoșani, ninsori slabe înregistrându-se și în județele Vrancea, Iași, Bacău și Vaslui, iar vântul înregistrează viteze de până la 40 km/h, cu viscol la sol înregistrat în județele Botoșani, Suceava și Neamț (zona Tg. Neamț).
Temperatura aerului în regiune este cuprinsă între -4 și un grad: Iași 1°C, Suceava -2°C, C-lung Moldovenesc -4°C, Focșani 0°C, Galați 2°C, Bacău 0°C, Bârlad 1°C, Botoșani 0°C, Piatra Neamț -3°C. Carosabilul este umed cu porțiuni de zăpadă frământată (tratată cu antiderapant) în strat de 0-3 cm, în județele Botoșani, Suceava, Bacău (DN 11 – Poiana Sărată, DN 12A – Ghimeș), Neamț, Vrancea (zona de munte), umed în județele Iași, Vaslui, Bacău, Vrancea (zona de șes), respectiv umed cu porțiuni uscate, în județul Galați.
La nivelul DRDP Iași, pe timpul nopții s-a acționat cu 192 de autoutilaje și s-au răspândit 1912 tone de material antiderapant, după cum urmează:
– SDN Iași: 19 autoutilaje, 210 t antiderapant
– SDN Suceava: 34 autoutilaje, 498 t antiderapant
– SDN C-lung Moldovenesc: 28 autoutilaje, 325 t antiderapant
– SDN Piatra Neamț: 31 autoutilaje, 350 t antiderapant
– SDN Botoșani: 22 autoutilaje, 168 t antiderapant
– SDN Bacău: 28 autoutilaje, 176 t antiderapant
– SDN Bârlad: 14 autoutilaje, 66 t antiderapant
SDN Focșani: 13 autoutilaje, 100 t antiderapant
– SDN Galați: 3 autoutilaje, 19 t antiderapant”, au anunțat reprezentanții DRDP Iași, la primele ore ale dimineții.