Mii de polițiști, jandarmi și pompieri, mobilizați de Bobotează

0
338

Structurile Ministerului Afacerilor Interne au luat măsuri pentru gestionarea manifestărilor prilejuite de Sărbătoarea Botezului Domnului, în data de 6 ianuarie a.c. În toată ţara, vor fi organizate 276 manifestări religioase. Aproximativ 3 500 de poliţişti şi jandarmi vor fi angrenaţi în misiunile de asigurare a ordinii publice la evenimentele menţionate, la care este preconizată participarea a aproximativ 250.000 de oameni. De asemenea, peste 200 de lucrători ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă vor fi mobilizaţi în zona evenimentelor cu public numeros pentru a preveni posibile incidente şi a asigura intervenţia în cazurile de urgenţă.
Având în vedere informările şi avertizările meteorologice emise pentru perioada 4 – 6 ianuarie, structurile MAI monitorizează situaţia din zonele aflate sub efectul fenomenelor meteorologice şi intervin preventiv pentru evitarea producerii unor situaţii de risc pentru cetăţeni. Peste 5 000 de pompieri sunt pregătiţi să intervină în aceste zone, dacă situaţia o impune, cu peste 3 300 de mijloace tehnice.
Datorită misiunilor planificate la nivelul MAI şi coordonate din Centrul Naţional de Conducere Integrată, până în acest moment, nu au fost înregistrate situaţii de urgenţă, care să pună în pericol persoane sau bunuri şi nici drumuri închise din cauza condiţiilor meteorologice.
Avertizările meteorologice se menţin şi pentru ziua de 6 ianuarie şi vizează mare parte din teritoriul României, cu intensificări în zona Carpaţilor Meridionali, de Curbură şi Occidentali. Recomandăm populaţiei să nu se expună riscurilor, să evite deplasările, în măsura posibilităţii, atunci când fenomenele meteorologice se manifestă. Şoferii să adapteze viteza la condiţiile de trafic şi drum şi să aibă autoturismele pregătite corespunzător pentru sezonul rece. Ţinând cont de faptul că multe persoane au preferat să petreacă şi acest sfârşit de săptămână în staţiunile montane, le recomandăm turiştilor care se întorc în localităţile de domiciliu să se informeze asupra rutelor de deplasare, să aleagă traseele cel mai puţin aglomerate, să respecte indicaţiile poliţiştilor de pe traseu şi să nu încerce depăşirea coloanei de autoturisme pentru evitarea producerii accidentelor rutiere. De asemenea, recomandăm evitarea drumeţiilor în zonele de munte, unde zăpada este viscolită, existând riscul producerii unor accidente. (Direcția de Informare și Relații Publice, MAI)