Violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga, spectacol de gală la Ateneul Popular

0
368

Sâmbătă, 4 decembrie 2021, Primăria Municipiului Focșani și Ateneul Popular „Mr. Gh. Pastia” Focșani invită toți iubitorii muzicii de cameră la un spectacol de excepție dedicat sărbătorii Marii Uniri. Diana Jipa – vioară și Ștefan Doniga – pian vor suștine un recital de creații camerale aparținând unor celebri compozitori români de diverse etnii.

Romania Universalis este un concept original, menit să pună în valoare bogăția și diversitatea resurselor culturale din spațiul istoric românesc. Această intenție se concretizează prin prezentarea unui inedit program de recital cameral, alcătuit din miniaturi  instrumentale, provenind din principalele regiuni geografice și istorice românești. Lucrările acoperă peste 130 de ani de muzică, iar repertoriul este unul deosebit de reprezentativ pentru ceea ce înseamnă muzica românească în ansamblul său. Astfel, alături de pagini enesciene sunt prezente creații semnate de Béla Bartók, Alfonso Castaldi, Eugen Doga, Grigoraș Dinicu, Hilda Jerea, Mihail Jora, Walter Klepper sau Theodor Rogalski, dar și o primă audiție absolută aparținând compozitorului Viorel Munteanu, creată special pentru cei doi interpreți, Diana Jipa și Ștefan Doniga.

Fiecare dintre aceste lucrări reprezintă în sine un univers cultural aparte, unic și specific, dar, în același timp, deosebit de important în ansamblul vast al culturii naționale românești. Conceptul Romania Universalis este așadar o afirmare la cel mai înalt nivel a universalității culturii românești, nu doar din punctul de vedere al valabilității sale în context european, ci și ca o caracteristică a sa structurală, un filon intim, una dintre valorile sale inconfundabile.

De-a lungul spectacolului, cei doi artiști vor purta spectatorii prin genuri și epoci diferite, toate creațiile prezentate confirmând o dată în plus caracterul universal al culturii naționale în general și al muzicii românești în particular:

George Enescu – Impromptu concertant

Alfonso Castaldi – Elegia (variantă pentru vioară și pian de Diana Jipa & Ștefan Doniga)

Walter Mihail Klepper – Sonatina nr.1 pentru vioară și pian op.12

Theodor Rogalski – Balada pentru vioară și pian

Hilda Jerea – Suită de dansuri românești pentru vioară și pian pe teme culese de Béla Bártok

Mihail Jora – Mica suită

Eugen Doga – Balada

Béla Bártok – 6 Dansuri populare românești (versiunea pentru vioară și pian de Zoltán Székely)

Viorel Munteanu – Făurăria lui Brâncuși

Grigoraș Dinicu-Jascha Heifetz – Hora Staccato.

Evenimentul va începe la ora 18.00 , iar INTRAREA ESTE LIBERĂ!

 

Biroul de presă al Primăriei Municipiului FocșaniSurprize La Domicliu Focsani
Comandă o Surpiză la Domicliu ! Livrăm în toată Vrancea, la Data și Ora Stabilită de Tine!