Vinul din producția 2018 va fi tare și bun

0
151

Vinul din producţia 2018 va fi superior din punct de vedere calitativ comparativ cu 2017.

“Calitatea de anul acesta este foarte bună, există o mare concentraţie de zahăr în struguri şi cred că vor fi vinuri care vor depăşi 12 grade, ceea ce este foarte bine. Problema este acum că vedem o producţie bună pe butuc, lucru care poate să nu mai stea în picioare peste o săptămână, când o să înceapă să-şi facă de cap mucegaiul. Aşa se întâmplă când strugurele are zahăr mult. Dacă am fi avut câteva combine să facem mecanizat culesul ar fi fost bine, nu am fi mai avut nevoie să ne chinuim să găsim forţă de muncă”, potrivit oenologuluiToader Manole, preşedintele Federaţiei Viticultorilor din Vrancea.

Podgoreanul Valentin Copaci, din Jariştea, lucrează nouă hectare de vie și anticipează o recoltă peste aşteptări.

“Am intervenit la timp cu stropitul şi i-am făcut toate lucrările. Cel mai bine stau la Fetească, unde voi scoate între 12.000 şi 14.000 de kg/hectar. La Merlot anul acesta scot 11.000-12.000 kg/hectar, la Riesling-în jur de 9.000 de kg/ha, Aligote-9.000-10.000 kg/hectar, Otonel-10.000 kg/hectar. Am şi Chasselas, cu o producţie foarte bună, de 15.000 kg/hectar. Să vedem cum o să mă descurc cu valorificarea”, ne spune Valentin Copaci.

Pentru viticultor, cea mai mare provocare este să găsească forţă de muncă disponibilă. Un lucrător ziler poate câştiga lejer150 de lei/zi dacă îşi face treaba sârguincios, dar aceştia sunt din ce în ce mai rari.

Cei mai mulţi viticultori se mulţumesc să-şi vândă strugurii către marii producători din judeţ, care au început deja achiziţiile.

Anul acesta, în Vrancea, există mai mulţi producători care achiziţionează struguri de la micii proprietari.

“Am dat până la ora actuală peste 800 de carnete de viticultori către cei care au nevoie să-şi vândă strugurii. Şi suntem, doar la început, vom lucra şi sâmbetele. Preţul strugurilor variază între 90 de bani şi 1,2 lei la strugurii albi şi între un leu şi 1,5 lei pentru strugurii roşii. Preţul este în funcţie de cantitatea de zahăr acumulată de struguri”, ne spune Ticu Constandache, directorul Direcţiei Agricole Vrancea.

Vrancea este judeţul cu cea mai mare suprafaţă cultivată cu viţă-de-vie din ţară, dar şi cu cei mai mulţi oameni ocupaţi în acest domeniu, aproape 80.000 de vrânceni. Aici sunt cultivate în jur de 24.000 de hectare cu viţă-de-vie nobilă, ceea ce înseamnă mai mult de 10% din suprafaţa viticolă a ţării.