VIDEO Teatrul Muncipal „Mr. Gh. Pastia” a împlinit 105 ani. La mulți ani!

0
275

În urmă cu 105 de ani, la Focşani se inaugura unul dintre cele mai frumoase edificii culturale din România, o adevărată bijuterie arhitectonică, realizare a arhitecţilor Constantin Ciogolea şi Simion Vasilescu. Construcţia Teatrului Focşani a fost realizată la iniţiativa maiorului în rezervă Gheorghe Pastia, care a donat 570.000 de lei pentru executarea lucrărilor de construcţie şi de amenajare interioară, terenul fiind pus la dispoziţie, gratuit, de municipalitatea oraşului Focşani. Nobilul gest făcut de maiorul Gheorghe Pastia nu avea cum să nu-şi găsească ecou în presa timpului. Într-un articol publicat în ziarul “Viitorul”, din 21 aprilie 1908, intitulat „Un teatru la Focşani”, se spunea: „În sfârşit! Dorinţa focşănenilor se va realiza: în curând va începe construirea teatrului, mulţumită donaţiunei maiorului Pastia”.

Lucrările pentru construcţia clădirii au început în anul 1909, piatra fundamentală a fost pusă la 11 septembrie 1909. Inaugurarea s-a făcut pe 21 noiembrie 1913, cu spectacolul „Fântâna Blanduziei”, de Vasile Alecsandri, în montarea Companiei Dramatice a Teatrului Naţional din Iaşi, aflată sub conducerea lui Mihail Sadoveanu.

Astăzi, la 105 de ani de la inaugurare, a avut loc un eveniment aniversar, care a debutat cu o slujbă religioasă în foaierul Teatrului, după care actorii au mers la cimitirul Sudic, unde au aprins o lumânare la mormântului filantropului Gheorghe Pastia.

Ziua festivă se va încheia cu un spectacol eveniment pus în scenă de actori de toate vârstele, „Zânele din Gondolak”.

“Se anunţă o seară specială, în compania actorilor de toate vârstele, ce şi-au dăruit întreaga energie pentru a porni la drum cu un spectacol ce se doreşte un eveniment pentru oraşul nostru. Sub bagheta regizorală a colegului nostru Adrian Damian şi a tinerei scenografe Maria Vanessa Beca, totul prinde contur şi culoare într-o reprezentaţie ce stârneşte unde de sensibilitate şi emoţie. Să nu uităm şi muzica spectacolului, semnată de talentatul nostru dascăl şi, mai nou, colega de scenă, Lăcrămioara Buscă. Pune o cărămidă la educaţia copiilor tăi şi învaţă-i drumul către teatru …nu te costă aproape nimic, doar 10 lei pentru un bilet”, potrivit unui anunț al Teatrului din Focșani.