USR vrea implicarea focșănenilor în gestionarea bugetului local

0
USR Focșani a trimis ieri solicitarea de implementare a Bugetului Participativ către Primăria Municipiului Focșani.
Prin mecanismul Bugetului Participativ, focșănenii vor putea participa la gestionarea banilor orașului, prin depunerea de proiecte care vizează bugetul local. Prin acest proiect, se încurajează participarea locuitorilor la gestionarea unei părți a bugetului orașului, buget obținut din impozite și taxe locale, și se urmărește mărirea transparenței de luare a deciziilor de dezvoltare locală. Astfel, cetățenii vor putea trimite propuneri de proiecte prin intermediul Bugetului Participativ și, ulterior, vor decide prin vot proiectele care vor fi incluse în bugetul campaniei “Focșani, Orașul Tău, Decizia Ta!”, stabilind prioritățile de investiții. Mai mult, Bugetul Participativ presupune și transferul responsabilității decizionale către cetățeni, pentru un procent de 5% din bugetul de investiții al orașului. Conform reprezentanților USR, Bugetul Participativ funcționează în trei etape distincte:
– Pasul 1: se depun proiectele de către orice persoană care locuiește, muncește sau studiază în oraș sau de către orice asociaţie sau ONG care activează în oraş;
– Pasul 2: se evaluează proiectele de către un grup de lucru format din reprezentanți ai administraţiei locale, ai comunității locale și ai organizațiilor nonguvernamentale, din punctul de vedere al fezabilităţii tehnice şi economice, proces în urma căruia se selectează proiectele eligibile;
– Pasul 3: se votează proiectele de către locuitorii oraşului, proces în urma căruia se selectează, din lista proiectelor eligibile, cele care vor fi finanţate şi implementate de către autorităţile publice.
Reprezentanții USR Focșani amintesc faptul că istoria bugetului participativ a început în anul 1989, în orașul Porto Alegre din Brazilia, acesta ajungând astăzi un instrument adoptat cu succes de peste 1.000 de orașe din întreaga lume, printre care Paris, Londra, Berlin sau Lisabona. În România, acest instrument este utilizat cu succes de către cetățenii și primăriile din București, Oradea și Cluj, sumele repartizate ajungând până la 2 milioane de euro.