Un vrâncean, doctorand în drept la Universitatea Bordeaux, câștigător al bursei ”Ierunca-Lovinescu”

0
2164

Vrancea se poate mândri cu un alt tânăr de excepție. Cătălin Boacnă, avocat în Baroul Iași, este doctorand în drept la Universitatea Bordeaux și proaspăt câștigător al bursei ”Ierunca-Lovinescu”, acordată de Ministerul Afacerilor Externe. Cătălin Boacnă a studiat la Universitatea ”Al. I. Cuza” din Iași și a ajuns unul dintre cei mai apreciați și promițători avocați. S-a înscris la Școala Doctorală de Drept a Universității Bordeaux, una dintre cele mai bune din Europa, iar acum a obținut această bursă prestigioasă. Anunțul a fost făcut zilele trecute de către Ministerul Culturii și Identității Naționale.

”La Paris, casa în care a locuit cuplul Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca a devenit locul în care studiază tineri români înscrişi în universităţile franceze, din dorinţa testamentară a Monicăi Lovinescu, cea care, din 1947, a trăit în Franța, fiind una din cele mai cunoscute voci ale postului Radio Europa Liberă. În cadrul ediției de anul acesta a concursului pentru bursa „Ierunca-Lovinescu” au fost depuse trei dosare, înregistrate la Ambasada României la Paris cu nr. 1130/11.06.2019 – Irina-Elena Ioniță, 1324/28.06.2019 – Cătălin Boacnă, 1325/28.06.2019 – Radu-Adrian Tică. Pe baza evaluării preliminare, toate cele trei dosare au fost admise. În urma evaluării portofoliului științific și a proiectului de cercetare, au rezultat următoarele punctaje totale, reprezentând media punctajelor acordate de membrii Comisiei:

  1. Cătălin Boacnă: 78,66 puncte
  2. Irina-Elena Ioniță: 51,00 puncte
  3. Radu-Adrian Tică: 50,66 puncte

Având în vedere cele de mai sus, Comisia decide acordarea bursei „Ierunca-Lovinescu” pentru anul 2019/2020 domnului Cătălin Boacnă, înscris la Școala Doctorală de Drept a Universității Bordeaux.

Proiectul Hotărârii de Guvern privind instituirea unei burse anuale Ierunca-Lovinescu, în favoarea studenţilor români în Franţa, acordată de Ministerul Afacerilor Externe, face obiectul legatului cu sarcini acceptat de statul român prin HG nr. 1104/2008. În conformitate cu sarcinile aceluiaşi legat, la data 19 mai 2015, statul român a intrat în posesia imobilului situat în Paris, strada François Pinton nr. 8, fosta locuinţă a familiei Ierunca-Lovinescu, care urmează să devină casă memorială, precum şi spaţiu de studiu şi locuinţă pentru studenţii beneficiari, pe durata derulării bursei. Înființarea bursei îndeplinește una dintre principalele dorințe testamentare ale Monicăi Lovinescu, un reprezentant de marcă al intelectualilor români aflați în exil pe vremea comunismului, care a donat statului român locuinţa sa din Paris, pentru a fi pusă în serviciul comunităţii româneşti din Franţa.

Monica Lovinescu și Virgil Ierunca sunt figuri emblematice ale dizidenței politice românești organizate la Paris în anii 1947-1989, iar măsura decisă astăzi are o valoare simbolică, de recunoaștere și reparație morală, înscriindu-se, totodată, în politica de recuperare și promovare a valorilor aparținând patrimoniului material și imaterial al românilor din străinătate.” (Ministerul Culturii și Identității Naționale)

Cătălin Boacnă are 35 de ani și s-a născut și a copilărit în satul Piscu Radului, comuna Vizantea-Livezi. Despre activitatea, principiile și idealurile profesionale ale tânărului avocat plecat de pe dealurile vrâncene puteți citi într-un material de presă publicat de Evenimentul Zilei.