ULTIMA ORĂ Tribunalul Vrancea a decis: Alin Trășculescu este liber!

0
311

Contestația formulată de procurorii anticorupție împotriva deciziei prin care Alin Trășculescu a fost pus în libertate a fost respinsă. Cu această hotărâre, Alin Trășculescu este de astăzi liber, Tribunalul Vrancea considerând că propunerea comisiei din penitenciar de a-l libera pe acesta este una corectă. „Respinge ca nefondată contestaţia promovată de Direcţia Naţională Anticorupţie- Serviciul Teritorial Galaţi. Menţine dispoziţiile sentinţei penale pronunţate de Judecătoria Focşani. Dispune punerea de îndată în libertate a condamnatului Trăşculescu Alin Silviu, dacă nu este arestat în altă cauză, de sub puterea mandatului emis de Tribunalul Bucureşti. Definitivă”, se arată în decizia Tribunalului Vrancea.

Procurorul DNA prezent în sală solicitase instanței să respingă propunerea comisiei din penitenciar, unele considerente ale contestației fiind acelea că fostul deputat nu putea fi liberat condiționat, dat fiind se află la prima analiză a comisiei și că ar exista premisele că timpul executat din sentința de 3 ani de închisoare nu a fost suficient pentru reeducarea acestuia. Ca și la Judecătoria Focșani, procurorul DNA a subliniat că nu se poate considera că scopul pedepsei a fost îndeplinit.

„Se fac niște afirmații și nu știu la ce se face referire în mod concret. Nu știu cum ar fi putut orice persoană condamnată să probeze că scopul preventiv a fost atins. În momentul în care sunt îndeplinite condițiile și instanța constată că au fost îndeplinite, atunci persoana condamnată are mai mult decât o vocație. Nu înțeleg dacă se face referire la faptul că nu a dat dovezi temeinice de îndreptare și stăruință în muncă, dar aceasta ar fi o afirmație total greșită. Instanța de fond a făcut referire la aceste condiții, la fel și comisia din penitenciar. Dumnealui are îndeplinită fracția cerută de lege numai din executare efectivă, la care se adaugă zilele câștigate prin muncă. Alin Trășculescu a muncit toată această perioadă, nu a lipsit nici măcar o singură zi. Faptul că se află la prima analiză nu e o condiție pentru a se solicita respingerea propunerii înaintate de comisie. La acest moment, Alin Trășculescu are executat efectiv puțin peste doi ani, din cei trei. Nu știu care ar fi cuantumul care ar putea fi apreciat de DNA, ca dumnealui să poată fi liberat condiționat”, a atras atenția avocatul Marius Părpăuță, care îl reprezenta pe fostul deputat.

O replică a procurorului DNA care a stârnit dezbateri a fost aceea că instanța trebuie să aibă în vedere „potențialul crimiogen” al lui Alin Trășculescu. Chiar judecătorul cauzei a fost cel care a cerut lămuriri procurorului vizavi de această afirmație, în sensul de a i se explica dacă există și alte probe vizavi de conduita lui Trășculescu, din care să reiasă acest „potențial crimiogen”. Răspunsul a fost acela că toate aspectele au fost explicate de procurorul care a motivat contestația judecată la tribunal.

De altfel, aceasta nu a fost singura intervenție a judecătorului care analiza contestația DNA. Înainte de a rămâne în pronunțare asupra cauzei, judecătorul a subliniat că fostul deputat trebuie să înțeleagă că este regretabil că se află în boxa arestaților. Pentru că în acea boxă sunt, de cele mai multe ori, deținuți care au probleme cu consumul de substanțe, sau de altă natură, cu dificultăți în a înțelege normele de conviețuire și a regulilor societății. „Sunt foarte supărată pe dumneavoastră, în locul în care vă aflați sunt de regulă alte persoane. Baza de introspecție înseamnă și ce veți face pe viitor”, i-a atras atenția judecătorul. Astfel, judecătorul a punctat că fostul deputat trebuie să se gândească temeinic ce va face în continuare, dar nu numai pentru el și viitorul lui, ci și pentru cei cu care, vreme de luni bune, a conviețuit în penitenciar.