ULTIMA ORĂ Primarul orașului Mărășești ar putea fi cercetat, deocamdată, în stare de libertate

0
1431

UPDATE    Miercuri seară s-a judecat cererea procurorilor și la Judecătoria Focșani. Și magistrații Judecătoriei au motivat necompetența materială, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Galați, care se va pronunța joi. Între timp, Valerică Chitic a putut să plece acasă, după expirarea ordonanței de reținere de 24 de ore.

În urmă cu puțin timp, magistrații Tribunalului Vrancea s-au pronunțat cu privire la propunerea de arestare preventivă a primarului orașului Mărășești, Valerică Chitic. Judecătorii au admis ”excepția de necompetență materială a Tribunalului Vrancea”, astfel că propunerea Parchetului Vrancea de arestare preventivă ar urma să fie judecată de o altă instanță. ”Solutia pe scurt: Admite excepţia de necompetenţă materială a Tribunalului Vrancea şi în consecinţă: Declină competența în favoarea Judecătoriei Focşani. Trimite cauza pentru soluţionare la Judecătoria Focşani. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă.”, se menționează în decizia Tribunalului Vrancea. Este puțin probabil să mai fie timp, astăzi, pentru judecarea cauzei, astfel că Valerică Chitic ar urma să fie eliberat. Ordonanța de reținere pentru 24 de ore expiră în această seară, în jurul orei 22:00.

Edilul din Mărășești este suspect într-un dosar instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, fiind acuzat de săvârșirea mai multor infracțiuni: folosirea funcţiei pentru a favoriza alte persoane, delapidare, instigare la fals intelectual, folosirea cu rea-credinţă de bunuri sau creditul de care se bucură societatea, contrar intereselor acesteia sau în folosul propriu pentru a favoriza altă societate, instigare la abuz în serviciu, constituire de grup infracţional.

Procurorii spun că aceste fapte ar fi fost comise în cursul anilor 2021 și 2022. Marți, 21 iunie, procurorii și polițiștii au descins la Mărășești, unde au efectuat mai multe percheziții: la sediul primăriei, la domiciliile unor persoane și la sedii de firme. Mai multe persoane au fost aduse marți la audieri, la Parchetul Vrancea, însă doar pentru primarul Chitic s-a dispus măsura reținerii pentru 24 de ore. Procurorii susțin că primarul și-ar fi însușit bani publici, prin intermediul familiei sale. Oraşul Mărăşeşti se numără printre localităţile selectate la nivel naţional în cadrul unui proiect de reducere a abandonului școlar, unde câteva sute de elevi ar trebui să primească, zilnic, o masă caldă. În acest program a fost selectată firma unde soția primarului figurează ca administrator. „În loc de masă caldă, primarul dădea în școală un sandwich cu șuncă, ceva banal, iar el era beneficiarul resurselor financiare”, potrivit anchetatorilor. Procurorii îl mai acuză pe edilul șef că a folosit atât forța fizică din primărie cât și fondurile orașului pentru renovarea restaurantului pe care îl deține în centrul orașului. „A determinat un funcționar din primărie să întocmească un referat pentru materiale de construcție, pe care le-a folosit pentru renovarea restaurantului propriu. La lucrările de renovare a folosit și angajații primăriei”, susțin procurorii vrânceni. Deocamdată, nu s-a calculat un prejudiciu, fiind nevoie de o expertiză financiară.

Valerică Chitic se află în fruntea orașului Mărășești din anul 2008, perioadă în care a schimbat mai multe partide: PDL, PNL și PSD. Anterior, fusese și membru PRM. Primarul Mărășeștiului nu este la prima abatere de la legea penală. În anul 2019, primarul social-democrat a fost condamnat la un an şi jumătate de închisoare pentru conflict de interese, cu amânarea executării pedepsei, ceea ce i-a permis să candideze și să câștige un nou mandat în anul 2020. Tot el mai are un dosar penal pentru comiterea infracţiunii de participaţie improprie la furt calificat. Edilul şi câţiva angajaţi ai Primăriei Mărășești sunt învinuiţi că ar fi vândut la fier vechi mai multe bunuri ale Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare.