ULTIMA ORĂ Noi măsuri și obiective în lupta cu noul coronavirus prezentate de premierul Ludovic Orban

0
325

Premierul Ludovic Orban a ieșit din autoizolare, după ce testele pentru coronavirus au avut rezultat negativ. În această seară, șeful Guvernului a susținut o conferință de presă în care a vorbit despre măsurile luate până acum și despre cele care urmează în lupta cu noul coronavirus. Iată o parte din declarațiile prim ministrului Orban:

 • Primul și cel mai important obiectiv este să avem grijă de sănătatea semenilor noștri.
 • Toate măsurile pe care le luăm au ca obiectiv reducerea la maxim a răspândirii
 • După emiterea ordonanței militare, vom impune restricția de a ieși din casă între 6-22. Cetățenii vor avea posibilitatea să iasă pentru a se duce la muncă, pentru a-și achiziționa bunuri, să se ducă la analize medicale urgente. Se va permite deplasarea în jurul locuinței pentru mișcare, plimbarea animalelor de companie.
 • Un alt obiectiv important este achizitia de echipamente de protectie, de măști, combinezoane. În mod normal, conform legii ar fi trebuit să existe stocuri strategice. La momentul la care am preluat guvernarea stocurile erau 0.
 • Facem toate eforturile pentru a achiziționa. Cu fiecare contract în parte întâmpinăm dificultăți foarte mari. E necesar să intervenim la nivel diplomatic. Deja a început producția de măști în țară, urmează să înceapă producția de combinezoane, de izolete.
 • Al treilea obiectiv important a fost de a întări direcțiile de sănătate publică. Numărul de angajați a crescut cu peste 4.000 la nivel national. Am implicat studenți, medici, pentru a întări capacitatea DSP-urilor.
 • E vorba de întărirea capacității de derulare a anchetelor epidemiologice. România a primit zeci de mii de cetățeni români care s-au întors din țări în care numărul de diagnosticați pozitiv e foarte mare. Apreciez activitatea DSP-urilor.
 • Am participat la o videoconferință cu directorii de spitale, directorii DSP, prefecții. Punem în practică un plan de pregătire graduală a spitalelor. Avem 3 linii, etape de pregătire, prima linie care funcționează azi, a doua linie spitalele de pneumologie, infectioase, a treia linie de identificare a persoanelor care să trateze exclusiv persoanele care sunt diagnosticate pozitiv.
 • Creșterea capacității de diagnosticare e foarte importantă. Am plecat de la un număr redus de aparate de analiză. Acum sunt 19 în funcțiune. Sunt achiziționate 10 aparate noi, prin Crucea Roșie. Prin Unifarm au fost achiziționate 10. Am aflat cu bucurie că s-au mișcat și spitalele.
 • Am demarat proceduri și prin ministerul Sănătății pentru a cumpăra PCR-uri. Am fost informat de Unifarm că e un contract ferm că vom primi 2.000 de kituri de testare care pot testa 100.000 de persoane. Avem contract prin Unifarm pentru achiziția a 100 de ventilatoare.
 • Am adoptat 2 OUG-uri pentru măsuri economice. Continuăm activitatea în grupul de lucru economic pentru a identifica și alte măsuri. Suntem într-o intensă colaborare cu BNR pentru a susține angajatorii și angajații care au credite. În această consultare trebuie să vedem deciziile pe care le va lua BNR.