Subvenție uriașă pentru cultivatorii de tomate în câmp

0
669
Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a dezvăluit cuantumul subvenției pe care o vor primi cultivatorii de tomate în câmp. Aceasta se ridică la peste 10.000 de euro pentru 1 hectar. Explicația acestei sume foarte mari este că foarte puțini cultivatori de legume au depus cereri în 2015 pentru a beneficia de subvenție.”Să vă spun că pentru un hectar de tomate din câmp voi da 10.800 euro? Pentru un hectar de tomate în câmp vom da anul acesta o subvenție de 10.800 euro. Aici nu e glumă, trebuie să dau banii ăștia, pentru că dacă nu-i dau va trebui să dau banii înapoi la Bruxelles. Îmi asum această decizie”, a declarat Achim Irimescu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Estimările inițiale pentru anul 2015, arătau o suprafață de 1.200 de hectare cultivate cu tomate pentru industrializare iar subvenția ar fi urmat să se ridice la circa 1.500 de euro/ha. S-a ajuns, însă, la această sumă colosală (de peste 7 ori mai mare decât estimările) din cauza reducerii semnificative a suprafețelor cultivate cu tomate dar și pentru că mulți legumicultori nu au reușit să se conformeze condițiilor impuse pentru a beneficia de sprijinul cuplat. Astfel, doar 44 de fermieri români au depus în anul 2015 cerere pentru încasarea acestui sprijin cu o suprafață totală solicitată la plată de 265,47 de hectare. Suma totală alocată este de 2,8 milioane de euro pentru tomate pentru industrializare cultivate în câmp și, prin urmare, se va ajunge la o subvenție de peste 10.000 de euro/ha.
Sprijinul cuplat pentru tomate destinate industrializării se acordă fermierilor care exploatează un teren agricol cu o suprafaţă de cel puţin 1 ha, suprafaţa parcelei agricole să fie de cel puţin 0,3 ha. Reprezentanții APIA nu au comunicat, până acum, un termen pentru începerea plăților privind sprijinul cuplat la tomate.