Studiu InfoCons: până la 13 E-uri în pateul de post și cantitate extrem de mare de sare

0
781

Infocons a realizat un studiu pe baza etichetelor produselor tip pastă vegetală ce se regăsesc pe piața din România. În total au fost analizate 39 de produse de la 11 producători/ distribuitori. Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor au rezultat mai multe concluzii. Dintre acestea, enumerăm:

– Din punct de vedere al procentajului de legume din compoziția pateului de post (pastă vegetală):

 • Broccoli 33% din compoziție
 • Boabe de soia 32 % din compoziție
 • Boabe de soia 32 % și ciuperci 3.1% din compoziție
 • Boabe de soia 32 % și masline 2.1% din compoziție
 • Semințe de floarea soarelui 10% din compoziție
 • Masline într-o proporție cuprinsă între 7 și 9% din compoziție
 • Ciuperci într-o proporție cuprinsă între 5 și 8% din compoziție
 • Ardei într-o proporție cuprinsă între 2 și 7% din compoziție
 • Semințe de in 2.5% din compoziție
 • Ceapă verde 2% din compoziție 

-Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în pateul de post (pastă vegetală): 61.54% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari).

-Din punct de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regăsiți frecvent în pateul de post, situația se prezintă astfel:

Produsele cele mai bogate în glucide sunt și cele mai sărace în fibre. De asemenea, unele produse prezintă cantități de zaharuri de până la 4.9g. Cantitatea de glucide se situează între 3.08g si 9.9g. De asemenea, 46.15% din produsele analizate nu conțin fibre, iar 92.31% din produse au mai puțin de 5 grame de proteine/100g. Cantitatea de proteină se situează între 1.8g și 12g pentru produsele studiate. 94.87% din produse au avut cel puțin 1g de sare în compoziție. Cantitatea de sare din produsele studiate s-a situat între 0.51g și 1.95g. Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi. ”Încercăm să mâncăm mai ușor și alegem de cele mai multe ori un pate vegetal cu o felie de pâine, poate puțină margarină și, de ce nu?, o salată de roșii. Dar ne-am gândit să citim eticheta pateului vegetal? De foarte multe ori, din păcate, găsim pateuri vegetale ce conțin foarte multe E-uri, aditivi, coloranți, iar dacă discutăm despre produsele care conțin soia, să ne informăm și să fim atenți dacă soia nu provine dintr-o cultură modificată genetic. Am citit noi etichetele pentru tine, am făcut o radiografie și, înainte de a cumpăra, măcar citiți studiul pentru produsele tip pate vegetal, descărcați aplicația gratuită InfoCons, scanați codul de bare și alegeți în cunoștință de cauză dacă vreți un pate vegetal sau o salată la conservă cu cât mai puține E-uri, aditivi, coloranți, conservanți, sare și zahăr.”, susține, Sorin Mierlea, președintele InfoCons. Întregul studiu realizat de Asociația InfoCons îl găsiți AICI.


Surprize La Domicliu Focsani
Comandă o Surpiză la Domicliu ! Livrăm în toată Vrancea, la Data și Ora Stabilită de Tine!


Administrare și Mentenanță Site-uri de Prezentare și Magazin Online></a>

<!-- /96038750/Vrancea24/Billboard -->
<div id='div-gpt-ad-1674821856114-0' style='min-width: 300px; min-height: 90px;'>
 <script>
  googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1674821856114-0'); });
 </script>
</div></div>    </div>

    <footer>
      <!-- post pagination -->      <!-- review -->
      <div class=
Articolul precedentAproape 200 de tineri au participat la proiectul ”Educație pentru siguranța și sănătatea tinerilor”
Articolul următorSecretarul de stat Neculai Tănase, cu bagajele la ușă