Sindicatele din mass-media îi cer premierului desemnat să elimine Declarația fiscală 600

0

Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, singura organizaţie reprezentativă pentru sectorul Cultură şi Mass-Media, solicită coaliţiei aflate la putere, precum şi premierului desemnat, Viorica Dăncilă, să retragă, în regim de urgenţă, Ordonanţa nr. 27/ 2017, întrucât aceasta afectează în mod dramatic veniturile artiştilor, jurnaliştilor, cadrelor didactice, dar şi altor categorii profesionale.
Acest act normativ, adoptat fără consultarea partenerilor sindicali, conduce la diminuarea cu 35%  a veniturilor acelor persoane care au obţinut în anul 2017, sau care estimează că vor obţine în anul 2018, alte venituri decât cele consemnate în contractul individual de muncă, iar acestea sunt mai mari decât 12 salarii minime pe  economie (22 800 lei). Potrivit amintitei ordonanţe, aceste persoane sunt obligate să depună până la 31 ianuarie 2018, Declaraţia 600, având astfel de plătit, pe lângă impozitul pe venit (în cuantum de 10%), şi CAS, reprezentând 25% din sumele declarate, dar şi CASS 10%. Practic, se recurge la o dublă impozitare a acestor salariaţi care plătesc amintitele contribuţii în cadrul contractelor individuale de muncă, ei beneficiind de aceleaşi servicii medicale, precum şi o triplare a contribuţiilor în cazul persoanelor fără venituri şi care doresc accesarea sistemului de stat privind serviciile medicale.
FAIR-MediaSind consideră că ultimele modificări aduse la Codului Fiscal prin OUG 27/ 2017 vor afecta, în mod grav, pe toate acele persoane care îşi completează veniturile, prestând şi alte activităţi pe lângă locul de muncă. Cei mai afectaţi, desigur, vor fi artiştii şi jurnaliştii care, în mod frecvent, sunt plătiţi în baza contractelor de drepturi de autor şi a contractelor de prestări servicii. În cazul în care Puterea va refuza să ţină cont de solicitarea FAIR-MediaSind de a se elimina aceste prevederi legislative abuzive, ne vedem obligaţi să demarăm acţiuni de protest, atât în ţară cât şi pe plan internaţional. (comunicat Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR – MediaSind)