Secretele artei teatrale, dezvăluite tinerilor prin proiectul organizat Centrul de Tineret Focșani

0
298

În data de 30 septembrie se va încheia proiectul de tineret „Capturând Lumea”-ediţia a IV-a, activităţile principale desfășurându-se în perioada 6–10 septembrie 2021. Proiectul este cuprins în Calendarul de activităţi al Centrului de Tineret Focşani, aprobat de Ministerul Tineretului şi Sportului pentru anul 2021.

„Capturând lumea”… teatrului este un proiect prin care participanții au parcurs, sub îndrumarea actriței Olimpia (Oly) Săpunaru, în cadrul unui laborator teatral, etapele de construcție a unui spectacol de teatru. Pe parcursul a patru zile, în cadrul atelierelor, 24 de tineri s-au familiarizat cu ceea înseamnă scenografie, decor, regie, mișcare scenică, mesaje transmise, etc. De asemenea, participantii au fost ghidati să își construiască singuri un spațiu teatral, atât individual, cât și în echipă. La aceste activități au participat si 4 tineri de la DGASPC Vrancea, iar cel mai tânăr participant a fost o fetiță de 11 ani – Elena Ungureanu. Câteva gânduri legate de acest proiect, în urma centralizării feedback-urilor primite:

“M-am simțit extrem de bine, deoarece m-am putut exprima fără inhibiție.”

“Mi se pare un proiect foarte bun, care pe mine m-a ajutat cu anxietatea socială.”

“A fost foarte amuzant și educative. Mi-a plăcut enorm, mai ales că ideea de actorie mi-a plăcut mereu.”

“Aș prefera să fie pe o durată mai lungă de timp și chiar să încercăm să jucăm diferite personaje și să exersăm expresii faciale și alte lucruri utile.”

“La acest proiect, pot spune că m-am simțit minunat și aș da orice să îl mai facem.”

După terminarea proiectului, într-o postare pe facebook, actrița Olimpia (Oly) Săpunaru spunea: Eu, ca de obicei, mă uit înainte, deși, în realitate, după 4 zile printre aproximativ 30 de tineri, la DJST VN-Centrul de Tineret Focșani, mă uit în mine. Proiectul „Capturând lumea teatrului” a avut drept scop ca, pe parcursul a 4 zile, tinerii voluntari ai Centrului să se familiarizeze cu fenomenul teatral, în splendoarea-i. Nu toată lumea înțelege că teatrul nu e doar fantezie, replică, comedie etc și că realitatea comună nu există (asta încearcă teatrul să demonstreze, pune oglinzi, adicătelea), dar cei care au participat la workshop au avut ocazia să înțeleagă frământările unui personaj, cum intră în scenă, de unde vine, de ce vine, de ce pleacă sau rămâne și că dincolo de „pielea personajului” e o lume infinită, cu motivațiile ei, cu obiectele ei, cu scenografia ei și, într-un final, regia unei lumi în care se desfășoară. Recunosc că, printre îmbrățișări, lacrimi și alte „prostioare” dintr-astea, m-am poticnit un pic la momentul în care unul dintre ei m-a întrebat, în șoaptă, dacă merită să fii deștept. „Pentru tine, da, merită!” am vrut să îi spun. I-am zâmbit în schimb, am respirat și i-am pasat o responsabilitate: „Ia, încearcă!”

Mulțumim din suflet actriței Olimpia (Oly) Săpunaru, pentru dăruirea și implicarea în organizarea activităților din cadrul proiectului de tineret “Capturând Lumea” …teatrului, precum și tuturor participanților. (DJST Vrancea)