joi, iunie 13, 2024
AcasăSocietateSărbătoare la Mănăstirea Poiana Mărului

Sărbătoare la Mănăstirea Poiana Mărului

Mănăstirea Poiana Mărului din județul Buzău și-a cinstit marți, 25 aprilie 2023, ctitorul, pe Sfântul Cuvios Vasile. Sărbătoarea a fost marcată de săvârșirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de 14 ieromonahi, preoți și diaconi, în biserica mare a așezământului, având hramul „Toți Sfinții”. La slujbă au participat călugărițele din obștea Mănăstirii Poiana Mărului, în frunte cu maica stareță Gorgonia Oanea, alte starețe și monahii de la diferite mănăstiri din Eparhie, precum și numeroși credincioși.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. conf. univ. dr. Gheorghe Holbea, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, care a vorbit despre viața și opera Sfântului Cuvios Vasile de la Poiana Mărului. „Sfântul Cuvios Vasile este, mai întâi de toate, un tâlcuitor profund al Sfintelor Scripturi în propria sa viață duhovnicească. De asemenea, el este un cercetător al textelor patristice și ne învață că, în cazul în care nu avem duhovnici la îndemână, este bine să ne întărim duhovnicește prin scrierile Sfinților Părinți. De aceea, Sfântul Cuvios Vasile este un premergător al Filocaliei, prin textele pe care le-a tradus sau explicat în Predosloviile sale, dar mai ales prin practica Rugăciunii lui Iisus. Atunci când noi ne nevoim și încercăm să urcăm pe scara duhovnicească, nu ne propunem neapărat vederea luminii dumnezeiești. Părinții filocalici, cărora li se alătură și Sfântul Cuvios Vasile, spun că Dumnezeu ne va mântui chiar dacă nu ajungem la vederea luminii dumnezeiești necreate – așa cum au ajuns ei – și rămânem doar la nivelul practic al rugăciunii. Așadar, această vedere nu este un scop în sine, ci un dar pe care Dumnezeu îl face unora dintre cei care se nevoiesc. Scopul este, mai degrabă, trezvia, prin prezența permanentă a Mântuitorului Iisus Hristos în clipele vieții noastre, prin liturghia aceasta lăuntrică”, a explicat pr. Gheorghe Holbea.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, maica stareță Gorgonia Oanea a fost hirotesită întru stavroforă, apoi a primit din partea Ierarhului locului bastonul, ca semn al puterii de a conduce, fiind așezată în scaunul de onoare rezervat ei. În continuare s-a oficiat slujba Parastasului pentru ctitorii, binefăcătorii și viețuitorii lăcașului monahal, trecuți la cele veșnice. Situată în nordul județului Buzău, la hotarul cu județul Vrancea, pe teritoriul comunei Bisoca, Mănăstirea Poiana Mărului a fost întemeiată în anul 1730, de către Cuviosul Stareț Vasile, canonizat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în 2003. (sursa: Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei)


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu