Salariile bugetarilor nu vor fi tăiate, dar nici majorate. Ce alte sporuri și indemnizații vor fi înghețate de la 1 ianuarie

0
420

Premierul Florin Cîțu a anunțat ce măsuri de ordin salarial va lua Guvernul pentru anul 2021. Din cauza problemelor cauzate de pandemia de COVID-19, Guvernul intenționează să înghețe salariile bugetarilor pe anul viitor, la nivelul lunii decembrie a.c. ”În ceea ce priveşte angajaţii din mediul bugetar – am spus-o tot timpul şi o să repet – nu  sunt adeptul tăierii salariilor, nu vor fi tăiate salarii. În acest moment, analizăm însă dacă legea în vigoare este eficientă – cea referitoare la salariile din domeniul public – au apărut tot felul de anomalii şi excepţii. Veniturile angajaţilor se menţin la nivelul anului 2020, decembrie 2020. Veniturile se menţin la nivelul din decembrie 2020, până la momentul la care vom avea o analiză a efectelor şi implicaţii ale legii salarizării, acele excepţii care au tot apărut şi aşa cum a fost ea modificată şi aplicată greşit, spun eu, în ultimii ani”, a precizat prim-ministrul Florin Cîțu.

Potrivit proiectului guvernamental, ce va fi adoptat în ultima ședință a Guvernului din acest an (pe 30 decembrie), lista veniturilor care ar putea să fie înghețate pentru anul viitor sunt următoarele: salariile bugetarilor, indemnizațiile demnitarilor, sporuri/ compensații/ prime, indemnizația de hrană, indemnizația de merit, venitul minim de incluziune, pensiile militare, voucherele de vacanță, pensiile de serviciu și indemnizațiile pentru limită de vârstă pentru:personalul aeronautic, personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea, personalul care funcționează în Institutul Național de Expertize Criminalistice, funcționarii publici parlamentari, personal diplomatic și consular, membrii Curții de conturi, parlamentarii. De asemenea, majorarea salariilor profesorilor se amână pentru 1 ianuarie 2022, la fel și acordarea indemnizației pentru limită de vârstă pentru primar, viceprimar, președinte al consiliului județean și vicepreședinte al consiliului județean. Punctul de amendă de circulație rămâne la 145 de lei.