Regina Elizabeth a II-a a aprobat suspendarea Parlamentului britanic. Petiție cu peste un milion de semnături împotriva acestei decizii

0
262

Regina Marii Britanii a aprobat solicitarea prim-ministrului Boris Johnson de suspendarea activității Parlamentului până la intrarea în vigoare a Brexit. ”Regina a aprobat ordinul de suspendare a Parlamentului începând nu mai devreme de luni, 9 septembrie, şi nu mai târziu de joi, 12 septembrie 2019, până pe 14 octombrie 2019”, se menționează într-un comunicat oficial. Premierul conservator Boris Johnson îi ceruse reginei Elizabeth a II-a suspendarea Parlamentului pentru a evita o decizie legislativă prin care să fie blocată ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără niciun acord Brexit. Șeful Executivului speră să reuşească astfel să retragă Marea Britanie din Uniunea Europeană în orice condiţii, inclusiv fără niciun acord Brexit. Acordul Brexit elaborat de fostul cabinet condus de Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord a fost contestat de numeroşi politicieni britanici, iar mai mulţi membri ai fostului Guvern de la Londra au demisionat în semn de protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană. Apoi, din cauza crizei politice, premierul Theresa May şi-a prezentat, de asemenea, demisia.

Solicitarea lui Boris Johnson și acordul dat de regină au declanșat proteste în Marea Britanie. Potrivit presei internaționale, o petiţie online împotriva suspendării Parlamentului de la Londra a fost semnată de peste un milion de persoane. Această petiţie cere ca „Parlamentul să nu fie nici suspendat, nici dizolvat cel puțin până când Brexitul va fi amânat sau anulat”. Petiţia este susţinută de mai mulţi parlamentari britanici, care se opun ieşirii ţării din Blocul comunitar.