Răsturnare de situație: Oprișan împarte bani publici la toate localitățile, cu un plus pentru primăriile conduse de primari PSD, care au câștigat turul 2 la prezidențiale

0
1677

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a convocat, pentru astăzi după-amiază, o ședință de îndată, cu un singur proiect de hotărâre: Repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a cotei de 7,5% din impozitul pe venit estimat în anul 2019, reprezentând fond la dispoziția Consiliului Județean pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2019. Proiectul fusese retras de pe ordinea de zi luna trecută, după ce consilierii PNL reclamaseră nelegalitatea acestuia: Oprișan repartizase banii publici doar localităților cu primari PSD. De data aceasta, suma totală, de 14.160 de mii de lei, va fi repartizată unui număr de 72 dintre cele 73 de unități administrativ-teritoriale ale județului. Doar în dreptul orașului Panciu figurează cifra 0 (zero). Celelalte orașe primesc sume importante, la fel și o singură comună, Andreiașu de Jos (1.200.000 lei). La proiectul de astăzi se observă, totuși, că primăriile conduse de primari liberali primesc câte 50.000 sau câte 100.000 de lei. De asemenea, comunele conduse de primari PSD, unde alegerile prezidențiale au fost câștigate de Klaus Iohannis, primesc, în general, câte 50.000 de lei sau câte 100.000 de lei. Celelalte comune PSD, unde Viorica Dăncilă a ieșit pe primul loc, au primit, în mare parte, fie 150.000 fie 200.000 de lei. Sunt și două comune ”premiante”: Fitionești (360.000 lei) și Dumitrești (300.000 lei).

De remarcat că funcționarii Consiliului Județean Vrancea nu și-au asumat, în integralitate, acest proiect de hotărâre al șefului instituției. Biroul administrație publică și arhivă dă aviz de legalitate acestui proiect dar, la finalul raportului, adaugă un punct care ridică semne de întrebare: ”nu ne asumăm răspunderea pentru modalitatea/ criteriile de distribuire a sumelor din anexa proiectului de hotărâre, nefiind de competența noastră”, se menționează în avizul de legalitate semnat de șeful biroului, Camelia Mățău. Oare de ce au ținut funcționarii publici să se delimiteze, acum, de un proiect de repartizare a banilor publici, semnat de Marian Oprișan? Când s-a mai delimitat un angajat al Consiliului Județean Vrancea de măsurile/ deciziile/ dispozițiile/ proiectele lui Oprișan?