Raluca Ioan, candidat PNL pentru Senat: ”Este vitală elaborarea unei noi legi a Sănătății, bazată pe principii sănătoase, corectă și cuprinzătoare, care să stea la baza creșterii calității actului medical.”

0
287

Raluca Gabriela Ioan este medic cu experiență de 23 de ani și candidează pentru Senatul României din partea PNL Vrancea, la alegerile parlamentare din 6 decembrie. Prin urmare, prioritățile și inițiativele sale legislative au legătură, în principal, cu domeniul sănătății. “În sănătate, trebuie tăiat răul de la rădăcină. Va fi o operație pe viu, dureroasă, dar necesară. Dacă nu facem asta urgent, tragedii precum cea de la Piatra Neamț se pot repeta. Actuala criză sanitară COVID-19 a arătat pe de-a-ntregul problemele sistemului medical și care sunt consecințele grave ale ignorării acestor probleme timp de 30 de ani. Din acest punct de vedere, susțin necesitatea unei reconstrucții profunde de sistem în Sănătate, așa cum a prezentat-o și președintele Klaus Iohannis. Trebuie să privim realitatea în ochi și să recunoaștem, oricât de dureros sau de jenant ar fi, că politica ascunderii gunoiului sub preș este greșită. De la medicina primară în sus, întreg sistemul trebuie transformat. Lucrurile trebuie simplificate și modernizate. Este vitală elaborarea unei noi legi a Sănătății. Cea actuală, Legea 95/2006, are peste 1500 de modificări. Avem nevoie de o lege adaptată zilelor noastre, bazată pe principii sănătoase, corectă și cuprinzătoare, care să stea la baza creșterii calității actului medical. Înființarea unor centre de permanență, cu gărzi plătite de comunitățile locale, încă un lucru necesar! Aceste centre facilitează accesul pacienților din zonele izolate la servicii de sănătate. O altă problemă reală cu care ne confruntăm în prezent este lipsa unui cadru legal real pentru transferul unor pacienți critici, transfer din spitalele municipale către reședința de județ, din spitalele județene către spitalele regionale, clinici universitare sau între clinici universitare. Trebuie realizată o delimitare exactă a competențelor fiecărui spital în parte. Adică, pe înțelesul tuturor: pacient cu infarct miocardic diagnosticat la Focșani, să fie trimis, de exemplu, la Galați, care este centru universitar, pentru stentare. Și medicina de familie trebuie reformată. Totul pentru ca bolnavii să nu ajungă la spital în stare gravă, prea târziu pentru a mai putea fi salvați”, susține dr. Raluca Ioan, candidat PNL Vrancea pentru Senat, la alegerile parlamentare din 6 decembrie. Iată care sunt prioritățile PNL în domeniul Sănătății:

-Depășim împreună criza sanitară SARS-CoV-2 și reclădim sistemul medical prin:

Asigurarea managementului financiar, logistic și sanitar al tuturor resurselor existente și organizarea acestora în funcție de evoluția epidemiologică;

Pregătirea logistică a distribuției vaccinului anti-Sars-Cov2 și implementarea unei strategii eficiente de vaccinare – primul trimestru din 2021.

-Modernizăm sistemul medical din România la standarde europene:

Creșterea finanțării publice pentru sănătate până la 6% din PIB;

Utilizarea eficientă a fondurilor europene dedicate domeniului sănătății în perioada 2021-2027 în valoare de peste 4,6 mld. Euro.

Finalizarea celui mai amplu program de dotare al spitalelor publice din România, derulat în 2020 prin POIM, cu 297 de proiecte în valoare de 1,3 mld. Euro;

Dezvoltarea asigurărilor complementare şi suplimentare de sănătate cu creșterea fondurilor private ca sursă alternativă de finanțare.

-Resurse umane – Creștem numărul locurilor alocate diferitelor specialități la rezidențiat, astfel încât să fie asigurat necesarul de specialiști în domenii prioritare pentru păstrarea lor în țară.

-Prevenția

Extinderea serviciilor medicale de asistenţă medicală primară şi ambulatorie cu o creștere graduală a ponderii medicinei primare în cadrul bugetului FNUASS la 10% până în anul 2024;

Încurajarea prevenției în sănătate prin campanii de informare a vaccinării și aprovizionarea sistemului sanitar cu vaccinuri;

Extinderea programelor naţionale de screening și finanțarea acestora cu fonduri de la UE în domeniul bolilor.

-Digitalizare

Înființarea agenției e-Health care să coordoneze toate activitățile sistemului informatic din sistemul de sănătate;

Optimizarea Dosarului Electronic de Sănătate și extinderea reglementărilor în domeniul telemedicinei.

Material realizat de SC King News 24 SRL Focșani, la comanda PNL Vrancea. Cod mandatar financiar 11200025