PSD, Misăilă și echipa de fotbal

0
116

În grabă, heirupistic, primarul Cristi Misăilă a anunțat, satisfăcut, că reînființează echipa de fotbal a Focșaniului, ca secție a Clubului Sportiv Municipal 2007. Primarul a declarat că își dorește să pornească de la zero iar municipalitatea și oamenii de fotbal să construiască o echipă tânără, competitivă, care să poată aspira măcar la Liga a II-a. ”Suntem singurul municipiu reședință de județ fără echipă de fotbal. Am considerat oportun să înființăm o echipă de fotbal care să plece de jos, din divizia județeană, și, dacă va confirma prin performanță, vom continua acest proiect”, a spus Cristi Misăilă în ședința Consiliului Local de săptămâna trecută. Intenții bune, la vedere. E nevoie de multă muncă și implicare ca să organizezi echipa în două săptămâni, ținând cont de calendarul întocmit de AJF Vrancea pentru sezonul competițional 2016-2017? Conform calendarului competițional, înscrierile în Liga a V-a se încheie pe data de 15 august. Pentru că asta înseamnă de jos și așa sunt regulamentele. Înscrierea într-o ligă superioară – Liga a IV-a de exemplu – în mod direct, fără promovare din liga inferioară, contravine regulamentelor FRF. Sau se gândesc unii că, dacă s-a putut cu CraiOlguța, se poate și pe malul Milcovului.
De aici pornesc discuțiile și din cauza lipsei de transparență în ceea ce privește reînființarea secției de fotbal la clubul municipal. Totul are legătură cu interesul PSD de a le da satisfacție microbiștilor din Focșani, băgând sub preș faptul că, în 2012, cuplul PSD Vrabie-Necula, care a condus, practic, administrația locală în mandatul trecut, a avut cuvântul hotărâtor în desființarea secției de fotbal și în blocarea inițiativelor care ar fi dus la reluarea activității fotbalistice în municipiul nostru. Deși nu au spus-o explicit, inițiatorii reînființării secției de fotbal vor să înscrie echipa direct în Liga a IV-a, sărind peste prevederile regulamentare. Se știe că, pe data de 16 august, Comitetul Executiv al FRF va aproba propunerea ca, din sezonul 2016-2017, câștigătoarele campionatelor județene (Liga a-IV-a) să promoveze direct în Liga a III-a, fără baraj. Mai mult, în funcție de situația financiară și pe baza unor criterii de licențiere, există posibilitatea înlocuirii acestora cu ocupantele locurilor secunde. De exemplu, cele mai bune echipe județene din ultimii ani, precum Euromania Dumbrăveni sau FC Panciu, în cazul în care ar câștiga Liga a IV-a în 2017 iar echipa Focșaniului s-ar clasa pe locul al doilea, atunci primarii PSD din localitățile respective ar fi ușor de ”convins” să renunțe la intrarea în Liga a III-a și să nu ridice obiecții în fața cererii/ interesului partidului.
Nu se cunosc amănunte din pregătirea noii echipe de fotbal a Focșaniului pentru că, așa cum spuneam, totul se face pe ascuns. Componența structurii inițiale care urma să preia echipa de fotbal, susținută de PSD, formată din Gigi Căldare și Daniel Bănică, a fost schimbată după câteva zile – Gigi Căldare și foștii fotbaliști de primă divizie Vasile Burgă și Adrian Toma se vor ocupa de echipă, pe surse, fără o informare oficială în acest sens. Tot pe surse, cei care se vor ocupa de echipa de fotbal CSM 2007 Focșani ar fi rezultatul coaliției politice PSD-ALDE/ Oprișan – Cel-Mare.
Nimic nu este cert în ceea ce privește noua echipă de fotbal CSM 2007 Focșani. Să începi de jos, așa cum declara primarul Misăilă, înseamnă să te înscrii în Liga a V-a, conform regulamentelor, și să te străduiești să promovezi pe teren, prin jocul practicat, an de an. Recent s-a anunțat și înființarea unei echipe în comuna Ciorăști – Sportul Ciorăști – care, firesc, se va înscrie în Liga a V-a. ”Vrem să-i tratăm pe toţi în mod egal. Putem participa cu un sfat sau cu o idee, la orice întrunire cu echipele, dar nu vom putea susţine, vreodată, o anumită grupare. Să nu se creadă că noi nu vrem să ajutăm cu înscrierea şi participarea CSM Ceahlăului în primul eşalon judeţean. Dacă am face un exces de zel şi am înscrie această echipă în liga a patra, ulterior va fi contestată”, a declarat, în urmă cu o săptămână, Ioan Costin Toma, președintele AJF Neamț, la înființarea echipei de fotbal a municipiului Piatra Neamț. O situație similară cu ceea ce vrea să facă acum Primăria Focșani. Totul ar fi fost simplu și corect dacă autoritățile locale și cei care se implică în echipa de fotbal ar da dovadă de transparență și onestitate și ar prezenta proiectul pe care îl pregătesc pentru cel mai popular sport din România. Fotbalul este un fenomen social, cu multiple încrengături, de aceea heirupismul și opacitatea de care dau dovadă primarul Cristi Misăilă și cei din jurul său alimentează suspiciunile cu privire la interesele politice pe care echipa de fotbal a municipiului nostru urmează să le satisfacă.