Protestul jurnaliștilor înșelați de Realitatea continuă

0
582
Dragii noștri cititori,
Scriem aceste rânduri pentru că voi trebuie să înțelegeți prin ce am trecut noi, jurnaliști care de pe baricada Realității vă transmiteam zilnic informațiile de care aveaţi nevoie. Am decis să vă spunem şi vouă povestea, pentru că mulți dintre colegii noștri nu au înțeles-o… sau nu vor să o înţeleagă. Dar lor nu le datorăm nimic, în schimb vouă vă datorăm faptul că existăm ca jurnalişti. Așa că explicațiile care urmează sunt pentru voi.
Totul a început într-o seară, când pe sursele noastre a început să circule o informație. „Cozmin Gușă trece la PSD”. Moment în care noi, cei care de ani de zile luptăm pentru independenţa jurnalistică, am simțit că ne fuge pământul de sub picioare. Câteva zile mai târziu, noii coordonatori ai site-urilor locale au început să ne explice, într-o limbă română stranie, că trebuie să scriem în fiecare zi 10 articole. Nici mai mult, nici mai puţin! ZECE! Le-am explicat noilor şefi că noua normă, care nu era stipulată contractual, este total ireală. Niciun jurnalist nu poate avea, în fiecare zi, 10 subiecte importante şi cu impact real. Cu toate acestea, în faţa argumentelor noastre, ni s-a cerut să acceptam noua normă (deși nu lucram la fabrica de nasturi), după care au urmat cerințele aberante. „Scrieți și voi despre pătrunjel!” sau „Puneți pe toate site-urile acest articol despre poziții de a face sex să vedem ce trafic face!” sau „Aveți libertate, dar monetizați lauda și critica”.
N-am înțeles cum era posibil să ni se ceară astfel de lucruri, așa că din deprindere jurnalistică am început să ne documentăm, să vedem cine sunt „specialiştii” care ne cer asemenea articole, căutând informații despre biografiile lui Alin și Ecaterina Alexandrescu, noii coordonatori de site. Aşa am descoperit că în anul 2011, cei doi au fost anchetați şi condamnați pentru fapte de natură penală, mai exact pentru șantaj. L-am informat pe Cozmin Gușă cu privire la aceste lucruri, cerându-i să ia atitudine dar nu am primit niciun răspuns. Între timp, am fost informați şi de faptul că nu ne vom încasa salariile, pentru că se face un audit intern și firma are probleme. Unii au înțeles acest lucru, alții în schimb au avut rezerve legat de mesajul administraţiei siteurilor pentru ca în final să se afle adevărul. Nu avusese loc niciun audit intern, doar că şefii „șantajiști” au decis să nu plătească oamenii care au emis opinii contrare sau şi-au permis să-şi spună părerea. În cele din urmă, unii dintre noi am demisionat, alții am fost concediați abuziv, fie pentru că nu am acceptat condiţiile impuse, fie pentru că insistam întreband când ne luăm salariile.
După mediatizarea publică de către noi a stării de fapt, situaţia a luat o nouă dimensiune ajungându-se ca o colegă de-a noastră sa fie amenințată. Atunci am decis să spunem prin ce trecem. Că viaţa şi munca noastră nu sunt deloc ușoare. Şi că jurnalistul este şi el om şi tot pâine mănâncă. Acum suntem în pragul unui proces cu Realitatea Media și cu un gust amar după o experiență extrem de stresantă care ne-a afectat profund ca oameni și jurnaliști. Este adevărat că Realitatea Media e o companie privată dar pentru că acționează, sau cel puțin pretinde că o face, în interes public, considerăm că tot de interes public este să se ştie cum, de ce şi cine pune presiune pe jurnaliști, inclusiv de ce ajungeți uneori să citiți tot felul de prostii şi aberaţii semnate de oameni de la care aveți pretenții. Şi pentru că noi nu am acceptat să fim nişte simpli mercenari de presă, astăzi plătim pentru poziţia noastră.
Sperăm că veți înțelege poziţia noastră și veți judeca obiectiv situaţia în care se află o parte a presei din România şi prin prisma experienței pe care noi am decis să v-o aducem la cunoștință. Pentru că noi, spre deosebire de mogulii presei, chiar vă respectăm și suntem conştienţi că şi fără Gușă sau alţi patroni asemenea lui, rămânem tot jurnaliști, dar fără voi, fără susţinerea şi implicarea voastră, am fi nişte nimeni.
Vă mulțumim pentru că ne citiţi şi sperăm că ne veţi înţelege şi sprijini în demersul nostru!
12.12.2019
Semnatari:
1. Carmen Dumitrescu – Teleorman
2. Claudiu Dumitrache – Teleorman
3. Mica Şvab – Maramureş
4. Romeo Dorian Crîşmaru – Mehedinţi
5. Augusta Tesinschii – Sălaj
6. Adrian Tudor – Tulcea
7. Raluca Budusan – Sibiu
8. Maria Mădălina Hârjoghi – Brăila
9. Claudia Toader – Bacău
10. Florin Crăciun – Bacău
11. Dan Bîrjoveanu – Neamț
12. Vlad Călin Dumitrescu – Prahova
13. Dan-Cătălin Predescu – Galați
14. Cristian Lapa – Vaslui
15. Cătălin Stancu – Vrancea
16. Horia Sorin Secli – Harghita
17. Petronel Tudor – Ialomița
18. Vlad Andrei Manolăchescu – Covasna
19. Paul Marius – Alba
20. Alexandru Vlaicu – Argeș
21. Anca Spânu – Galați
22. Daniel Bâlteanu – Timișoara
23. George Enache – Dâmbovița