Facturi de circa 4,4 milioane de lei, oprite la plată de Ministerul Lucrărilor Publice, în urma neregulilor constatate la controalele din teren

0
771

Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației a făcut publice primele date în urma controalelor din teren, ce au vizat investițiile derulate prin PNDL. În urma situației descoperite pe teren de către inspectorii de control, conducerea MLPDA ia deciziile cu privire la achitarea facturilor transmise de unitățile administrativ-teritoriale. În Vrancea, inspectorii Corpului de control al ministrului Ion Ștefan au identificat neconformități la lucrări executate în Focșani, Slobozia Bradului și Tătăranu. Valoarea facturilor transmise de primari, pentru lucrările respective, se ridică la aproape 4,4 milioane de lei (e vorba de sumele în roșu din tabelul de mai jos). Celelalte sume vor fi decontate de MLPDA.

În total, în perioada 26 noiembrie – 11 decembrie, Corpul de control al ministrului şi inspectorii din Inspectoratul de Stat în Construcţii au verificat 3.084 de solicitări de plată pentru proiecte realizate prin PNDL – etapa I şi II. Dintre acestea:

 • Corpul de control al ministrului a verificat 173 de proiecte pentru care existau solicitări de plată în valoare totală de 177.129.282 de lei, trimise de unităţi administrativ-teritoriale din 12 judeţe, fiind identificate 38 de solicitări neconforme, în valoare totală de 45.706.000 lei, care vor fi oprite de la plată.
 • Inspectorii ISC din întreaga ţară au verificat 2.911 solicitări de plată, rezultatele fiind următoarele:
  • pentru PNDL I, din 410 solicitări verificate:
   • 20 (în valoare totală de 8.327.000 de lei) au fost găsite neconforme
   • 6 (în valoare totală de 3.375.000 de lei) au fost retrase în mod voluntar de beneficiari
   • celelalte 384 de solicitări (în valoare totală de 217.000.000 lei) vor fi plătite
  • pentru PNDL II, din 2.624 de solicitări verificate:
   • 86 (în valoare totală de 52.857.000 de lei) au fost găsite neconforme
   • 37 (în valoare totală de  35.932.937 de lei) au fost retrase în mod voluntar de beneficiari
   • celelalte 2.501 de solicitări (în valoare totală de 1.570.707.281 de lei) vor fi plătite.

Astfel, în urma acţiunilor de control, vor fi oprite plăți de peste 146 de milioane de lei pentru obiective de investiţii din judeţele Brăila, Buzău, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Gorj, Ialomiţa, Neamţ, Teleorman, Tulcea, Vrancea. „Am spus răspicat, în nenumărate rânduri, că, acolo unde realitatea din teren nu corespunde cu cea din hârtii, plăţile vor fi categoric oprite! Este inadmisibil să ne batem joc de banul public şi să facem investiţii de mântuială. Nerespectând proiectele tehnice ale acelor obiective, primarii nu dovedesc decât că nu-şi respectă cetăţenii care i-au ales şi de care ar trebui să aibă grijă! Iar cei care au respectat proiectele nu trebuie să-şi facă niciun fel de griji, întrucât facturile le vor fi plătite fără nicio ezitare! În perioada următoare, verificările vor continua, pentru a ne asigura că lucrările realizate prin PNDL sunt conforme”, a precizat Ion Ştefan, ministrul lucrărilor publice, dezvoltării şi administraţiei. La verificarea tuturor proiectelor, au fost prezenţi diriginţii de şantier sau reprezentanţi ai unităţilor administrativ-teritoriale, care au luat la cunoştinţă constatările inspectorilor. (sursa: MLPDA)