Protest la Iași împotriva unei instalații artistice. Un grup cere Primăriei să arate certificatul „de însemnătate istorică”

0
228
foto: Romanian Creative Week 2023

O instalație artistică, montată în Piața Unirii din Iași, a stârnit reacții ciudate din partea unora dintre ieșeni. Un „grup de activiști” a trimis o scrisoare Primăriei, care a autorizat montarea lucrării în centrul orașului, în care cere „să fie precizat criteriul prin care este catalogat orice obiect ca și operă de artă atât timp cât nu denotă un model lucrat de creator, nu este atestat de o instituție culturală și nu are un certificat de însemnătate istorică”. Mai mult, grupul a anunțat și un protest în stradă împotriva labirintului creat din bolovani, pentru miercuri, 24 mai.

A Walk in the Park” este denumirea aleasă în mod ironic de creatorul ei, artistul și scenograful Cristian Rusu, pentru un labirint alcătuit din ruine. Lucrarea este expusă în cadrul evenimentului Romanian Creative Week, cel mai important eveniment dedicat industriilor creative românești, care se desfășoară la Iași în perioada 19 – 28 mai 2023. „Expoziția se vrea a fi o privire contemplativă către ruinele din noi, într-o lume în care ruinele devin o componentă primordială e existenței. Cutremurul din Turcia, războiul din Ucraina sunt doar două dintre ruinele recente care ne-au impresionat pe toți. Instalația propusă de Cristian Rusu nu face altceva decât să ne ducă către o stare de contemplare sinceră a ceea ce e în exterior pentru a ajunge acolo unde contează: în noi” este menționat în manifestul instalației artistice.

„A înnebunit lumea cu totul… aduci nişte moluz în centrul orașului și  am creat un labirint.  Bineînțeles, turma de oi va merge şi se va minuna la pietroaie”, crede un ieşean, citat de presa locală.

Articolul integral, pe PRESShub.