Proiect de lege: Angajații nevaccinați din sistemul de sănătate se vor testa pe banii lor

0
768

Guvernul va trimite Parlamentului un proiect de lege care stipulează că angajații din sistemul public și privat de sănătate, care nu sunt vaccinați împotriva SARS-CoV-2, vor fi nevoiți să se testeze pe banii lor. ”Angajații care nu sunt vaccinați, din sistemul de sănătate public și privat, dacă nu sunt vaccinați vor trebui să se testeze pe banii proprii. Propunerea a venit de la domnul ministru Bode (n.r. ministrul Afacerilor Interne). Este un proiect de lege pe care îl vom înainta Parlamentului. Dacă nu era această situație cu moțiunea de cenzură, acest proiect era deja adoptat.”, a spus premierul interimar Florin Cîțu, după ședința de Guvern de astăzi.

Conform proiectului, personalul din unitățile sanitare cu paturi publice și private va avea obligația să prezinte un certificat digital COVID-19. Certificatul trebuie să ateste îndeplinirea uneia din următoarele condiții:
  • a) vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete;
  • b) se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;
  • c) rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat în condițiile stabilite prin ordin al ministrului sănătății.
  • “Față de varianta care se află în dezbatere publică din 27 septembrie pe pagina de web a Ministerului Sănătății, noua versiune prevede introducerea obligativității certificatului digital și pentru Ministerul Sănătății și unitățile subordonate, respectiv pentru reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și unitățile subordonate. Măsurile sunt necesare în contextul epidemiologic actual, cu o creștere importantă a numărului de cazuri, când trebuie asigurată siguranța pacienților, dar și a personalului medical. Mențin afirmația că sistemul medical, prin excelență, se bazează pe știință, inovație și tehnologie, în care un loc important îl dețin vaccinurile.”, a declarat Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății.
Personalul din cadrul structurilor publice care nu prezintă rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, va suporta costurile privind testarea, excepție fiind categoria de personal care face dovada unor afecțiuni care reprezintă contraindicație la vaccinare, caz în care costurile de testare vor fi suportate de către angajator. Pentru unitățile private costurile privind activitatea de testare împotriva virusului SARS-CoV-2 vor fi suportate conform procedurilor stabilite la nivelul acestora, fie de către angajați, fie de către angajator, prevede proiectul de lege.