Proiect al Ministerului Muncii: se prelungesc termenele privind cumpărarea de vechime și, respectiv, angajările temporare pentru recalcularea pensiilor

0
190
Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a inițiat un proiect de ordonanță de urgență privind reglementarea unor măsuri din domeniul pensiilor publice. Proiectul a fost lansat în transparență decizională pe site-ul Ministerului Muncii. Actul normativ anunțat stipulează, printre altele, posibilitatea cumpărării vechimii în muncă necesară pensionării pentru limita de vârstă, termenul fiind prelungit până la data de 31 decembrie 2024. Prin urmare, persoanele interesate pot plăti retroactiv contribuţia de asigurări sociale pentru cel mult 6 ani anteriori lunii în care se încheie contractul cu Casa Națională de Pensii Publice. ”Plata contribuţiei se efectuează într-o singură tranşă sau în tranşe lunare până la termenul de 31 decembrie 2024. Pot cumpăra vechime în muncă cetăţenii români din ţară sau din străinătate care nu sunt pensionari şi care nu au fost asiguraţi în sistemul public de pensii. Venitul pentru care se achită contribuţia de asigurări sociale nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare. Cota de contribuţie, potrivit Codului Fiscal, este de 25%. Persoanele interesate trebuie să se prezinte la Casa de Pensii personal sau prin mandatar, desemnat prin procură specială, cu cartea de identitate în original şi copie”, a explicat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.
De asemenea, proiectul inițiat acum de Ministerul Muncii aduce modificări și Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 90/2021. Este vorba de angajații pe perioadă determinată, ale căror contracte ar expira în scurt timp: ”termenul de încadrare în categoria funcţiilor contractuale se prelungeşte până la data de 31 august 2024, personalul desfășurând activități în vederea recalculării pensiilor din sistemul public de pensii în vederea eficientizării operaționale și serviciile electronice avansate pentru sistemul național de pensii prin digitalizare și recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii conform Planului Național de Redresare și Reziliență”, se arată în proiectul OUG.
Proiectul actului normativ poate fi studiat pe site-ul Ministerului Muncii.