VIDEO Profesorul Sergiu Arfire a fost condus pe ultimul drum astăzi

0
179
Peste 100 de profesori, foști colegi și elevi și-au luat astăzi rămas bun de la unul dintre cei mai iubiți și apreciați dascăli din Focșani. Sergiu Arfire avea 83 de ani și s-a stins acum câteva zile acasă, în urma unui infarct. Profesorul Arfire a absolvit cursurile Facultății de Geografie-Geologie din cadrul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași. A activat ca profesor la Bîrlad, în perioada 1960-1975. Și-a păstrat mulți prieteni acolo iar astăzi câțiva dintre foștii săi colegi și elevi au ținut să vină la Focșani pentru a-i aduce un ultim omagiu. ”Am venit împreună cu foști colegi, foști elevi de la Bîrlad. Era un om deosebit, extraordinar iar noi, la Bîrlad, îl consideram de-al nostru, deși plecase de mult timp din oraș”, ne-a declarat Constantin Constantinescu, fost primar al municipiului Bîrlad. De asemenea, profesorul de matematică Vasile Țugulea, tot din Bîrlad, ne-a declarat, cu nostalgie, că a lucrat mulți ani cu profesorul Sergiu Arfire. ”Era adjunctul meu. Avea o ținută deosebită, fizică și intelectuală. Venea cu plăcere în ultimele decenii la Bîrlad unde își regăsea cercul de prieteni din tinerețe”, ne-a spus profesorul Țugulea.

În anul 1975, Sergiu Arfire s-a mutat în Focșani. Cei mai mulți ani la catedră i-a petrecut la Colegiul Național ”Alexandru Ioan Cuza”, fiind un cadru didactic respectat și iubit deopotrivă, atât de către colegi cât și de către elevi. ”Am fost colegi de cancelarie mulți ani. A fost un om care impresiona prin prestanță și prin prestația intelectuală. Era hărăzit să fie profesor, un om de înaltă ținută”, a spus profesorul de matematică Marius Poll, directorul Colegiului Național ”Al.I.Cuza”. La rândul său, profesorul Emil Radu, fost inspector școlar, a declarat că îl cunoaște pe Sergiu Arfire de 40 de ani. ”A fost un om de o conduită ireproșabilă, un om respectabil, respectuos și respectat. A fost un profesionist”, ne-a declarat și Emil Radu, cu ochii în lacrimi.
Sergiu Arfire a fost și sportiv de performanță. El a activat în echipa de rugby timp de mai mulți ani, sport căruia i-a dedicat și o carte apărută în anul 2010. De acum înainte, profesorul Sergiu Arfire își va dormi somnul de veci în cimitirul Sf. Mina din Focșani.