Primari de 7 stele din Vrancea, la reuniunea Asociației Comunelor din România

0
29
Astăzi a început cea de-a XX-a reuniune națională a Asociației Comunelor din România. La acest eveniment participă aproape 1.000 de primari de comune din întreaga țară. Județul Vrancea este reprezentat de un număr de 31 de primari ai localităților rurale (din totalul de 68), în frunte cu președintele filialei, Ștefan Moscu (primarul comunei Cîrligele). Printre invitații primarilor de comune s-au numărat șeful Guvernului, Sorin Grindeanu, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, miniștri, parlamentari, reprezentanți ai celorlalte structuri asociative din administrația publică, oficiali ai ambasadelor străine la București precum și primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă.
Cei care au luat cuvântul au vorbit despre rolul și importanța administrațiilor locale, despre problemele cu care se confruntă și aspectele legislative care îi frământă pe aleșii locali. „Dorim să ne unim eforturile și cu celelalte structuri asociative. Nu împotriva guvernanților — pentru ca împreună cu guvernanții să găsim soluții la problemele cu care se confruntă colectivitățile locale și autoritățile administrației publice locale. Nu cumva aceasta este calea de urmat într-o societate demnă pentru sfârșitul celui de-al doilea deceniu al secolului al XXI-lea? Am încercat să ne manifestăm deschiderea, semnând acordul de parteneriat și o parte și cealaltă. Numai că rupturile guvernamentale ne fac de fiecare dată să fim la un nou început. Spuneam anul trecut, pe 4 iulie 2016, la Forumul Administrației Publice, că am participat la prea multe sfârșituri neîncepute sau doar începute, dar niciodată la începuturi care să aibă continuare. (…) Nutrim convingerea că actuala guvernare își va manifesta plenar voința în continuarea unui început din 2013, prin semnarea aici, în fața dumneavoastră, a unui acord de parteneriat, care să consfințească priorități și soluții cu termene de rezolvare și rapoarte de progres”, a declarat președintele Asociației Comunelor, Emil Drăghici. Acesta a vorbit și despre încheierea unui pact pentru autonomie locală, prin care să fie identificate problemele administrației locale, dar și măsurile de luat. „Pentru că aici sunt și reprezentanți ai celorlalte structuri asociative, vă propun un pact pentru autonomie locală, prin care să identificăm problemele și măsurile comune, pe termen scurt”, a mai spus Emil Drăghici.
În cadrul celei de-a XX-a sesiuni ordinare a ACoR, cu caracter jubiliar, edilii care au avut până în prezent șapte mandate în fruntea comunităților locale au primit trofeele pentru „primarii de șapte stele”. Conform statutului ACoR, numărul de stele se acordă în funcție de numărul de mandate obținut de fiecare primar. Fiecare dintre acești edili au primit câte o plachetă de onoare. Vrancea are 4 primari de comune care sunt la al șaptelea mandat ales, câștigând toate alegerile locale începând cu primul scrutin post-decembrist, cel din 1992: Alexandru Zar, primarul comunei Golești (primar încă din 1991), Ion Gogoriță, primarul comunei Nistorești (primar încă din 1990), Vasile Vatră, primarul comunei Gugești, și Vasile Zbîrciog, primarul comunei Străoane.