luni, mai 13, 2024
spot_img
AcasăSocietatePRESShub România datorează refugiaților ucraineni 300 de milioane de lei....

PRESShub România datorează refugiaților ucraineni 300 de milioane de lei. În schimb, îi trimite la muncă

Aleksandra și părinții ei s-au trezit într-o țară străină cu ce au reușit să ia în grabă din casă. Cei trei au fugit pe 28 martie din Ucraina, la o lună de la izbucnirea războiului, și prima dată au mers în Bulgaria. Le-a fost greu să găsească o locuință, dintr-un motiv pe cât de simplu, pe atât de complicat: nu au putut lăsa în urmă câinele și pisica. Și mulți nu au vrut să le ofere o casă din acest motiv. Familia a găsit într-un final un hotel care i-a acceptat cu cele două animăluțe. Dar, după câteva luni, a fost nevoită să o ia, încă o dată, de la capăt, după ce hotelul în care stăteau nu și-a mai putut permite să cazeze refugiații veniți din Ucraina.

Cu ajutorul unei voluntare de origine ucraineană stabilită în România, Aleksandra și familia ei au ajuns în Mamaia, la începutul lunii noiembrie a anului trecut. Au primit cazare într-un alt hotel aflat pe litoralul Mării Negre. Din nou, însă, lucrurile s-au stricat: din luna ianuarie, proprietarul hotelului a încetat să le mai dea banii pentru mâncare, care li se cuveneau prin Programul social 50/20.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a declarat, la solicitarea PRESShub, că valoarea plăților restante pentru cazarea și hrana refugiaților ucraineni pentru perioada aprilie-iulie 2023 este de 63,7 milioane de euro.

Hiba majoră a programului a fost că banii nu au fost oferiți direct ucrainenilor, ci cetățenilor români care îi cazau. Această intermediere a creat numeroase abuzuri, în care românii fie au oprit toți banii pentru ei, fie le-au dat refugiaților mai puțini. Și mulți au dezvoltat o afacere pe seama suferinței vecinilor noștri, închiriind locuințe, în care au îngrămădit mai mulți refugiați, doar pentru a lua mai mulți bani de la stat.

15.906 de ucraineni au solicitat informații despre piața muncii de la ANOFM, odată cu schimbarea condițiilor de acordare a ajutorului social, numărul persoanelor care au solicitat acest serviciu a crescut substanțial. Astfel că, doar în 3 luni, de la 1 mai și până pe 31 iulie, 10.234 de ucraineni au contract de muncă. Din 24 februarie 2022 și până pe 30 aprilie 2023, au fost înregistrate 7.571 de contracte noi de muncă ale ucrainenilor, încheiate fie prin ANOFM sau direct prin contactarea angajatorului. Din data de 1 mai și până în iulie, s-au raportat încă 2.663 astfel de contracte.

Articolul complet îl puteți citi pe PRESShub.


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu