Premierul Marcel Ciolacu, la Bruxelles: România va implementa reformele din PNRR, nu vom crește cota tva, nu vor scădea salariile în sectorul bugetar, vor fi scoase excepții din Codul fiscal

0
208

Premierul Marcel Ciolacu a fost, astăzi, în vizită la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu mai mulți oficiali ai Uniunii Europene, precum Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, și Charles Michel, președintele Consiliului European. Principalele teme de discuție au vizat reformele din PNRR, posibilitatea acceptării creșterii deficitului bugetar al României, reformele administrative și economice pe care ar urma să le adopta țara noastră în scurt timp.

După aceste discuții, șeful Executivului român a organizat o conferință de presă. Iată principalele declarații ale lui Marcel Ciolacu:

– Am vorbit foarte mult despre PNRR, că România va implementa fără excepție reformele din PNRR.

– Discuțiile vor continua la nivel tehnic privind deficitul bugetar, în schimb am stabilit principiile. Am anunțat că eu nu sunt de acord să creștem cota de TVA peste 19% care ar duce din nou la creșterea inflației și scădere de creștere economică. Dacă s-ar fi crescut cu un punct TVA, ar fi adus inflația la 10%.

– Există o flexibilitate de a veni cu un nou plan în ce privește deficitul bugetar. Comisia va propune Consiliului această nouă renegociere. Se mută lucrurile în zona tehnică pentru a găsi soluțiile cele mai bune. O decizie privind majorarea deficitului, până la sfârșitul anului.

– Nu vorbim de reduceri de noi taxe, de austeritate, vorbim de reduceri de cheltuieli din aparatul bugetar, vorbim de reducerea evaziunii fiscale și vorbim de scoaterea unor excepții din Codul fiscal. În zona bugetară nu vorbim de scăderi de salarii. Nu poți să fii un bugetar de lux și să primești și norme de hrană și vouchere de vacanță.

– E posibil să venim cu o nouă lege a pensiilor până la sfârșitul anului. Solicitarea CE este de a închide inechitățile din sistemul de pensii. Pensiile mici vor crește cu certitudine. Va exista o abordare diferențiată în funcție de venituri.

– Nu se mărește TVA peste 19% și nu se modifică TVA pentru produsele alimentare și medicamente. Acum, la cluburi, dacă TVA nu mai este 5% și este 19%, presupun că nu este o nenorocire.

– Taxarea microîntreprinderilor, vom vedea la ce soluție ajungem. E greu să dai explicații când vezi rulaj de peste 270 de miliarde și un profit direct de 15 miliarde de euro.

– Modificările la PNRR vor fi depuse după ce săptămâna viitoare comisiile tehnice vor avea discuții. Sunt ferm convins că vom depune cererea de plată 3 în termenul util, odată cu aprobarea renegocierii.

– Sunt ferm convins că în maximum o săptămână se vor termina și negocierile privind pensiile speciale.