VIDEO Prefectul Hornea cere revocarea hotărârii de Consiliu Local prin care prețul gigacaloriei a fost stabilit la 107 lei

0

Așa cum era de așteptat, hotărârea adoptată de aleșii locali din Focșani în ultima ședință din anul trecut, potrivit căreia s-a stabilit că prețul facturat și plătit de către abonații ENET pentru persoanele fizice să fie de 107 lei/gigacalorie, timp de zece ani de acum înainte, nu îndeplinește condițiile de legalitate. Hotărârea a fost adoptată la propunerea aleșilor PNL, care la vremea respectivă au condiționat votarea unui alt proiect care avea nevoie de două treimi de scăderea la 107 lei a prețului gigacaloriei. Instituția Prefectului cere Consiliului Local să revoce această hotărâre, întrucât prețul local de referință a fost asumat prin hotărâri succesive ale aleșilor, începând cu anul 2010, practic nu mai puțin de patru hotărâri, pe baza unor analize cost–beneficiu. Astfel, conform ultimei analize cost-beneficiu, pentru anul 2017 a fost stabilit un preț de referință de 265,96 de lei/gcal, cu TVA inclus, iar pentru anii 2018 și 2019 prețul ar urma să crească la 284,66 de lei/gcal, respectiv 320,36 de lei/gcal.

„Instituția Prefectului Județului Vrancea atrage atenția asupra caracterului nelegal al noilor reglementări, independent de actul normativ în care ar putea fi inserate deoarece stabilirea prețului/tarifului energiei termice presupune fundamentări și avizări, garantarea/sustenabilitatea alocărilor bugetare și nu poate să contravină premiselor pe baza cărora se elaborează analiza cost-beneficiu. Mai mult, reglementarea vizând prețul energiei termice contravine tuturor celorlalte reglementări anterioare aprobate prin hotărâri de consiliu local și încalcă obligațiile legale asumate de consiliul local prin contracte de finanțare vizând fonduri europene”, se arată în înștiințarea trimisă aleșilor de Instituția Prefectului.