Prefectul Gheorghiță Berbece despre scandalul de azi, din Consiliul Local Focșani

0
943

În calitate de Prefect al județului Vrancea, am luat act astăzi cu îngrijorare de modul în care primarul Municipiului Focșani, Misăilă Cristi Valentin, ales de focșăneni, înțelege să facă administrație publică. Ședința de Consiliu Local convocată pentru astăzi, 16.06.2021, s-a desfășurat sub auspiciile tensiunilor sociale, a jignirilor venite din partea unor consilieri locali care, din păcate nu cunosc Regulamentul de desfășurare al ședințelor de Consiliu Local și după două zile de proteste organizate din umbră de oamenii primarului Misăilă Cristi Valentin.

În urma transmiterii Hotărârii Consiliului Local nr.101/10.05.2021 privind adoptarea bugetului municipiului Focșani pentru anul 2021, am acționat conform prerogativelor date de articolul 200 din Codul administrativ, iar în urma exercitării tutelei administrative am solicitat autorităților reprezentative ale Municipiului Focșani, autoritatea executivă în persoana domnului primar Misăilă Cristi Valentin și autoritatea legislativă formată din 21 de consilieri locali, să adopte  toate măsurile necesare pentru buna funcționare a bugetului, astfel cum a fost adoptat prin HCL nr.101/10.05.2021. Dacă aș fi dat curs solicitărilor exprimate în mediul online de către primarul municipiului, de a ataca în instanță actul administrativ, solicitare adresată și azi, 16.06.2021, în sala de ședințe în fața presei locale, cu scopul de a capitaliza politic și nicidecum de a aplana un conflict creat tot de dumnealui, abia atunci Municipiul Focșani s-ar fi aflat într-un blocaj financiar real pe termen mai lung. Consider că este o solicitare nedemnă de atributele pe care un primar de municipiu reședință de județ ar trebui să le exercite în mandatul acordat de focșăneni, care demonstrează că acesta mai mult incită și face tot  pentru a menține starea conflictuală.

Potrivit art.154 din Codul administrativ, primarul asigură respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, a prevederilor Constituţiei, precum şi punerea în aplicare a legilor, a hotărârilor Consiliului Local, dispune măsurile necesare şi acordă sprijin pentru aplicarea ordinelor şi instrucţiunilor cu caracter normativ ale miniştrilor, ale prefectului, în condiţiile legii. Contrar acestor atribuții care-l obligă la un rol de MEDIATOR SOCIAL, am fost martori în ultimele două zile la revolte sociale și evenimente caracterizate de un grav derapaj verbal, etic și profesional din partea salariaților INSTIGAȚI de primarul municipiului Focșani. O altă dovadă este aceea că în fiecare declarație pe care o face domnul primar Misăilă Cristi Valentin împarte instituțiile statului în culori politice, inventând angajări sau simpatii, uitând că aceste instituții sunt de fapt în slujba cetățenilor. Există un principiu în statul de drept: PRINCIPIUL AUTONOMIEI  LOCALE, în baza căruia nicio altă autoritate publică județeană sau guvernamentală nu poate interveni pentru a soluționa conflictele din cadrul altei entități locale.

Pe această cale, adresez primarului municipiului Focșani și consilierilor locali un îndemn la calm, responsabilitate și profesionalism în exercitarea demnităților în care au fost aleși, la aplanarea conflictului social și mediatic care nu face cinste municipiului reședință de județ și la adoptarea imediată a măsurilor legale necesare pentru intrarea în normalitate a autorității publice locale. (Biroul de comunicare al Instituției Prefectului Vrancea)