PNL propune impozitarea progresivă a pensiilor speciale, cu până la 95%

0
476
Impozităm pensiile nesimțite și folosim banii în lupta împotriva coronavirusului. Este momentul în care trebuie luată o decizie fermă și să oprim discrepanțele între bugetari. Toți trebuie să primim o pensie stabilită pe principiul contributivității: primești în funcție de cât ai muncit! Așa că, azi, colegul și prietenul meu, deputatul Florin Roman, care este și liderul de grup al PNL la Camera Deputaților, a depus un amendament prin care impozităm pensiile speciale. Amendamentul parlamentarilor PNL propune impozitarea progresivă a pensiilor speciale de la 10% până la 95%.
Este vremea solidarității și a constrângerilor pentru toată lumea, inclusiv a celor care, beneficiind de pensii speciale, pot contribui la efortul financiar de care avem acum, atât de multă nevoie. Economiile rezultate din impozitarea pensiilor speciale vor merge în achiziții medicale și pentru susținerea celor din prima linie a frontului cu epidemia!
 Propunerea vizează impozitarea cu:
10% a pensiilor speciale între 2001-4000 lei;
60% a pensiilor speciale cuprinse între 4001-7000 lei;
95% a pensiilor speciale care depășesc cuantumul de 7000 lei.
PNL a optat pentru varianta impozitării progresive, motivată de starea de urgență, pentru a nu intra în conflict constituțional cu decizii ale CCR, care interzic eliminarea totală a acestui tip de privilegii. Amendamentul poate trece în maxim o săptămână de parlament, dacă există voință politică. În categoria pensiilor speciale supuse impozitării progresive, parlamentarii PNL au introdus:
parlamentarii și funcționarii parlamentari;
magistrații și personalul auxiliar, inclusiv judecătorii CCR;
funcționarii Curtii de conturi;
Avocatul poporului;
personalul navigant;
personalul diplomatic.
Nu intră în categoria impozitării progresive polițiștii și militarii, beneficiari ai unor pensii militare.
Legea inițiată de parlamentarii PNL, pentru eliminarea pensiilor speciale, adoptată de Parlament, a fost atacată la CCR de Avocatul Poporului! (Ion Ștefan, deputat PNL Vrancea)