joi, mai 30, 2024
AcasăComuna meaJITIAPercheziții la comercianții de petarde și artificii / Atenție: artificiile și petardele...

Percheziții la comercianții de petarde și artificii / Atenție: artificiile și petardele nu sunt jucării!

Polițiștii vrânceni acționează, în această perioadă, premergătoare sărbătorilor de iarnă, pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislației privind obiectele pirotehnice, în scopul creșterii siguranței cetățeanului. În acest sens, sub coordonarea Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, polițiștii efectuează controale, atât la societățile comerciale autorizate să desfășoare operațiuni cu articole pirotehnice, cât și în zona piețelor, târgurilor sau centrelor comerciale, la persoanele fizice și juridice neautorizate, care comercializează ambulant articole pirotehnice. În ultima săptămână, au fost constatate 4 infracțiuni privind efectuarea de operațiuni de articole pirotehnice, fără drept și au fost ridicate peste 100 de kg astfel de articole, din categoriile P1, F2, F3 și F4.

În această dimineață, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, Secției 2 Poliție Rurală Gugești și luptătorii Serviciului pentru Acțiuni Speciale Vrancea au pus în executare două mandate de percheziție domiciliară dispuse de către Judecătoria Focșani, la imobilele unui bărbat de 29 de ani, din comuna Sihlea. În urma celor două percheziții, polițiștii au identificat aproximativ 72 kg de articole pirotehnice, din categoriile P1, F2 și F3 în valoare de aproximativ 6000 lei, ce erau oferite spre comercializare în mediul online, fiind astfel încălcate prevederile legislației în vigoare privind articolele pirotehnice.

Miercuri, 13 decembrie, în jurul orei 11.30, urmare a activităților desfășurate conform planului de acțiune PIROTEHNIC, polițiștii S.A.E.S.P. Vrancea au depistat în comuna Jitia un bărbat de 23 de ani, care deținea cantitatea de 32 kg articole pirotehnice din categoria F2, interzise la deținere și utilizare, pe care le-ar fi achiziționat din mediul online, fiind astfel încălcate prevederile legislației în vigoare privind materialele explozive. Cercetările sunt continuate sub supravegherea procurorului de caz, în dosare penale întocmite pentru operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept.

Polițiștii atrag atenția cetățenilor că în fiecare an, în perioada sărbătorilor de iarnă, la unitățile de primiri urgențe se prezintă atât minori cât și persoane adulte cu diverse leziuni, cauzate de folosirea artificiilor și petardelor, răniri care pot cauza infirmități permanente. Reamintim că, în conformitate cu legislația în vigoare, este interzisă și se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la un an, deținerea, depozitarea și utilizarea de către publicul larg a articolelor pirotehnice categoriile F2, F3, F4, P2 și T2. Din aceste categorii fac parte bateriile de artificii, unele tipuri de petarde (emițătoare de sunet), unele tipuri de torțe și fumigene. Amenda pentru încălcarea prevederilor Legii 126/1995, privind regimul materiilor explozive poate ajunge la 7.500 de lei, pentru persoane fizice și la 15.000 de lei pentru persoane juridice. Cu respectarea prevederile art. 34 alin. 2 din Legea nr. 126/1995, pot fi deținute și folosite, articolele pirotehnice din categoriile F1 (steluțe, lumânări scânteietoare, minifacle, jerbe cu scântei), care pot fi puse la dispoziție persoanelor cu vârsta de peste 16 ani, precum și articolele pirotehnice categoriile P1 și T1, care pot fi puse la dispoziție persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani.

Nu transformați Sărbătorile într-un coșmar pentru animalele de companie și nu numai! Nu transformați bucuria Sărbătorilor de Iarnă în posibile tragedii! (IPJ Vrancea)


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu