Pași mici pentru alianța non-PSD în Vrancea. Urmează pasul cel mare sau argumentele eșecului?

0
1166
Opoziția din Vrancea (că la noi, de atâția ani, PSD, sub diverse forme, este, practic, la putere) încearcă, iar, să se unească într-un fel pentru a învinge partidul roșu. Declarativ, toți liderii mai mari sau mai mici spun că își doresc acest lucru, că vor să coopereze și să scoată PSD din administrația județeană și din cea focșăneană. Pe toate canalele vedem declarații binevoitoare, pline de bune intenții, cu proiecte, idei, sloganuri ș.a.m.d. Însă, la fiecare în parte, observăm câte un DAR… Adică fiecare vrea unitate … DAR … cu unele condiții. Fiecare se crede important, principial, adunător de voturi, popular, deținătorul adevărului absolut în privința opoziției la PSD, chiar buricul pământului, de nici nu știi cum de au luat mereu PSD și Oprișan atâtea voturi la toate alegerile. Dacă mergi cu ei pe stradă nu știu câți le dau bună ziua, că de votat… Fiecare vrea să candideze și să fie susținut de ceilalți, fiecare cere o ”porție” cât mai mare, fiecare pândește o greșeală a așa-zisului partener … parcă în așteptarea eșecului negocierilor, care i-ar ușura de ”povara” unui ipotetic succes. Pentru că argumentele eșecului sunt, deja, pregătite.
Toată lumea știe că niște candidaturi separate nu pot duce la câștigarea președinției Consiliului Județean Vrancea și a postului de primar al municipiului Focșani în fața mașinăriei de vot PSD. Alegerile sunt într-un singur tur, în avantajul candidaților PSD. Anul acesta, contextul este, din nou, favorabil unei victorii a opoziției în Vrancea și în alte județe dominate de PSD, de atâția ani. De-a lungul timpului, din diverse motive (mai ales trădări și interese personale), momentele favorabile au fost ratate. După cum se întrevede, probabilitatea de eșec este, și acum, mai mare decât cea de succes. Obstacolele principale le reprezintă numele posibililor candidați și ce ”iese” după alegeri. Ăla nu-l vrea pe X, celălalt nu-l agreează pe Y, altul l-ar vrea pe Z, dar … și tot așa. Orgolii cât cuprinde, înțelepciune ioc (cel puțin politică). Unii privesc cam de sus, alții se cred sus deși abia se târâie.
Și, în acest ritm de așa-zisă negociere politică, la sfârșitul celor două runde de alegeri (locale și parlamentare) din acest an, Oprișan, Misăilă și PSD ar putea conduce, încă cel puțin 4 ani, administrația publică din Vrancea, în timp ce guvernarea națională va fi asigurată de PNL-USR-PLUS.