Pacienții COVID vor putea fi vizitați de rude și de preot. Persoana decedată de COVID va putea fi îmbrăcată în hainele puse la dispoziție de familie

0
235

Ministerul Sănătăţii a organizat astăzi, 8 aprilie a.c., la sediul ministerului, o întâlnire cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi reprezentanţi ai cultelor în care s-a discutat despre accesul la asistenţă religioasă a pacienţilor internaţi cu COVID-19 şi despre modificarea protocolului de înmormântare a persoanelor decedate infectate cu SARS-CoV-2. Din partea Ministerului Sănătăţii au participat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, secretarii de stat Andreea Moldovan şi Monica Althamer, din partea Secretariatului de Stat pentru Culte secretarul de stat Victor Opaschi şi directorul Cezar Păvălaşcu, iar din partea cultelor religioase au participat: Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop şi Mitropolit Aurel Percă, Preşedintele Conferinţei Episcopilor Catolici din România, Părintele Ionuţ Cordneanu Vicarul Administrativ al Patriarhiei Române şi domnul Virgil Achihai, Preşedintele Uniunii Bisericilor Creştine după Evanghelie.

Subiectele principale ale discuţiei au fost cele referitoare la accesul la asistenţă religioasă a pacienţilor internaţi cu COVID-19 şi modificarea protocolului de înmormântare a persoanelor decedate infectate cu SARS-CoV-2 ţinând cont de propunerile cultelor. S-a căzut de acord ca, pe perioada internării în unitatea sanitară, pacientul internat cu COVID-19 să poată beneficia, la cerere, de asistenţă religioasă potrivit specificului cultului din care face parte, cu respectarea de către personalul de cult a tuturor măsurilor sanitare care se impun. În ceea ce priveşte ritualul înmormântării, persoana decedată va putea fi îmbrăcată în haine puse la dispoziţie de către familie/aparţinători, va beneficia de slujba religioasă în conformitate cu voinţa familiei şi practicile şi ritualul cultului de care aparţine. Înhumarea/incinerarea se va face cu sicriul sigilat, cu respectarea tuturor normelor prevăzute de lege. Totodată, s-a căzut de acord în cadrul întâlnirii pe respectarea normelor şi măsurilor de siguranţă suplimentare propuse de Ministerul Sănătăţii. (comunicat Ministerul Sănătății)

După transmiterea acestui comunicat, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a mai făcut câteva precizări. ”Am căzut de acord ca pe perioada internării în unitatea sanitară pacientul internat cu COVID-19 poate beneficia, la cerere, de asistență religioasă, potrivit specificului cultului din care face parte, cu respectarea de către cleric a tuturor măsurilor sanitare care se impun.
În ceea ce privește ritualul înmormântării, persoana decedată va putea fi îmbrăcată în haine puse la dispoziție de către familie/aparținători, va beneficia de ritual de înhumare/incinerare a cultului de care aparține. Ritualul de înhumare/incinerare se va face cu sicriul sigilat cu respectarea voinței familiei și a tuturor normelor prevăzute de lege. Am căzut, de asemenea, de acord în cadrul întâlnirii pe respectarea normelor și măsurilor de siguranță suplimentare propuse de Ministerul Sănătății.”, a scris Vlad Voiculescu pe Facebook.