Oprișan, tot mai departe de revenirea în prim-plan

0
1121
Rezultatul neașteptat de bun al PSD la alegerile parlamentare din 6 decembrie are efecte importante în activitatea și luptele interne din partid. În ciuda previziunilor, inclusiv din interiorul partidului, PSD s-a clasat pe primul loc la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților. Că va fi la guvernare, că va rămâne în opoziție, asta este altă discuție. În privința jocurilor de putere din PSD, Marcel Ciolacu a câștigat clar partida. Ciolacu și echipa sa și-au consolidat puterea în interiorul partidului și nu mai pot fi îndepărtați.
Printre contestatarii lui Ciolacu&comp se numără și președintele mazilit al PSD Vrancea. Marian Oprișan a fost demis de la șefia organizației județene la solicitarea directă a lui Marcel Ciolacu, imediat după alegerile locale. Apoi, candidatura lui Oprișan la Senat a fost refuzată tot de Ciolacu, care a obligat, practic, organizația Vrancea să-l susțină pe Angel Tîlvăr, considerat trădător de Oprișan și fidelii săi din partid. Așa că Oprișan aștepta pasul greșit al conducerii naționale, adică pierderea alegerilor parlamentare. În acest caz, fostul președinte al PSD Vrancea urma să apară ca principalul contestatar al lui Ciolacu&comp și să clameze demisia acestora din fruntea partidului (cu argumentul eșecului de la parlamentare). Astfel, eșecul lui Ciolacu ar fi însemnat revenirea în forță a lui Oprișan, anul viitor, poate chiar într-o funcție importantă în conducerea națională a PSD.
Iată, însă, că PSD a ieșit primul în aceste alegeri (explicațiile nu contează în această privință). Urmează guvernare sau opoziție, dar cu Marcel Ciolacu președinte PSD și Marian Oprișan pe margine, în afara jocului. Nici în Vrancea Oprișan nu ar mai putea conduce jocurile. PSD este, practic, la egalitate cu PNL în Vrancea în urma votului din 6 decembrie, totuși, sub PNL.cu câteva sute de voturi. Deci PSD a pierdut alegerile parlamentare în fața PNL, în Vrancea. Listele de candidați au fost întocmite de Oprișan (cu excepția candidaturii lui Tîlvăr), campania electorală în județ a fost coordonată de Oprișan, Nicușor Halici a fost pus președinte interimar al organizației PSD Vrancea de către Oprișan. Așadar, un nou eșec al lui Oprișan&comp în fața PNL, care îi vine mănușă lui Ciolacu.
PSD Vrancea are, acum, oportunitatea clară să scape de sub bocancul lui Oprișan. Marcel Ciolacu are variante, cel puțin două fiind vehiculate de ceva timp: Angel Tîlvăr și Cristi Misăilă. A doua variantă doar dacă îi intră niște sânge în instalație lui Misăilă, care l-a ”driblat” pe Ciolacu la destituirea lui Oprișan. Primarul Focșaniului nu este pregătit, deocamdată, pentru jocul politic dur, la nivel mai înalt, cu riscuri și responsabilități. Până una-alta, Marcel Ciolacu pare a reuși ceea ce n-au putut greii politici ai PSD dinaintea sa, precum Iliescu sau Năstase, sau lideri oricum mai puternici decât el, precum Geoană, Ponta sau Dragnea.