Opoziția contestă constituirea Consiliului Local Focșani

0
146
Ședința de constituire a Consiliului Local Focșani nu s-a derulat ”ca la carte”, așa cum ar fi fost normal. Pe lângă tensiunile inerente și presiunea exercitată atât din sală cât și de la prezidiu, au existat câteva erori de procedură cu care PSD și funcționarii publici au mers până la capăt. Inexplicabil, dacă ne gândim la faptul că, până acum, PSD&funcționarii blocau, pe procedură, orice inițiativă a opoziției. De această dată, sub patronajul juridic al secretarului municipiului Focșani, Eduard Corhană, PSD a forțat o serie de aspecte care ocolesc legea și care ar putea fi motive serioase de contestare a ședinței de constituire a CL Focșani. În timpul ședinței, și șeful PSD Vrancea, Marian Oprișan, a recunoscut, tacit, aceste vicii de procedură. 
În primul rând, cele mai multe probleme au plecat de la validarea mandatului de consilier local al lui Marius Iorga. Colegul său de la UNPR, Costel Bîrsan, a prezentat adresele prin care el este desemnat președinte interimar al UNPR Vrancea iar Marius Iorga este exclus din partid și, drept consecință, nu poate fi validat în postul de consilier local. Adresele respective au fost contestate de Marius Iorga. Legea nr.393/2004 privind Statutul Aleșilor Locali, cu modificările și completările ulterioare, specifică la art. 9, alin. 2, litera h1 una dintre modalitățile în care un ales local își pierde mandatul: h1) pierderea calității de membru al partidului politic sau al organizației minorităților naționale pe a cărei listă a fost ales. Cel mai probabil, calitatea de membru al UNPR a lui Marius Iorga va ajunge în instanță și se va lua o decizie în CL Focșani în urma unei hotărâri judecătorești. Asta dacă nu se va clarifica în altă manieră situația de la nivelul conducerii UNPR Vrancea.
Pe timpul ședinței, PSD și-a impus punctele de vedere, fără ca secretarul municipiului să prezinte posibilele încălcări ale legii. Ordonanța Guvernului nr.35/2002 pentru aprobarea Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a consiliilor locale prevede, la art. 4, alin. 2 modalitatea de constituire a comisiei de validare. În CL Focșani s-au constituit, conform legii, două grupuri politice: grupul PSD, cu 12 membri (PSD+ALDE+Iorga+independentul Gongu), și grupul PNL, cu 9 membri (PNL+Bîrsan). Iar articolul de lege prevede următoarele: (2) Desemnarea candidaților pentru comisia de validare se face de către grupurile de consilieri constituite potrivit art. 3 alin. (2). Numărul de locuri cuvenite fiecărui grup se determină în funcție de numărul de mandate obținute de grupul în cauză. Cum raportul grupurilor politice este de 12 la 9, atunci comisia de validare ar fi trebuit să fie formată din 3 reprezentanți ai grupului PSD și 2 ai grupului PNL. Însă comisia a fost alcătuită din 4 reprezentanți ai grupului PSD și doar unul al grupului PNL.
O problemă a apărut și la alegerea viceprimarilor. Legea prevede că toate numele candidaților se trec pe un buletin de vot și se votează în consecință. Așa s-a întâmplat până acum, inclusiv la alegerea vicepreședinților CJ Vrancea. Totuși, majoritatea PSD a decis să se propună două proiecte de hotărâre, cu alegerea separată a celor doi viceprimar, pe buletine de vot diferite. Nici în acest caz, secretarul Eduard Corhană nu a avut nimic de comentat. Art. 11, alin. 4 din Ordonanța Guvernului nr. 33/2002 pentru aprobarea Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a consiliilor locale stipulează: (4) Exercitarea votului se face într-o cabină special amenajată, putându-se folosi, la alegere, una dintre următoarele modalități: a) fiecare consilier primește un singur buletin de vot pe care sunt trecute numele tuturor candidaților. Intrând în cabină, din lista candidaților vor fi barate printr-o linie orizontală numele tuturor candidaților pe care consilierul nu dorește să îi aleagă. Pe buletin va rămâne nebarat numele consilierului sau, după caz, al consilierilor pe care dorește să îl/să îi aleagă votantul. Ceea ce, așa cum s-a văzut, nu s-a respectat.
PNL Vrancea a trimis, după ședință, un comunicat prin care anunță că va depune acțiune în instanță.Partidul Național Liberal filiala Vrancea își exprimă dezamăgirea față de modul părtinitor și tendențios în care s-a desfășurat ședința de învestire a Consiliului Local Focșani. Fără să țină cont de prevederile legale, având ca unic scop asigurarea unei majorități în CL, PSD-ul a dovedit că nu se poate rupe de trecutul comunist. Ignorarea  actelor oficiale înaintate și nerespectarea  regulamentelor în vigoare țin de altă epocă. În mod deliberat, președintele de ședință a încălcat articolul 4 din Regulamentul–cadru de organizare și funcționare a consiliilor locale. Metoda de a aduce în sală un grup de presiune a adus aminte de chemarea minerilor la București pentru a se asigura mandatul lui Iliescu. Partidul Național Liberal va ataca în instanță aceste abuzuri și avem încredere că justiția va repara erorile comise”, se precizează în comunicatul PNL. Este posibil ca și Instituția Prefectului să se pronunțe negativ față de ședința de constituire a Consiliului Local Focșani și chiar să facă acțiune în instanță. De cealaltă parte, PSD și funcționarii din Primăria Focșani și Consiliul Județean Vrancea vor căuta procedurile și prevederile legale prin care să contracareze eventualele acțiuni în justiție.