O sută de stejari plantați de liberalii vrânceni și ardeleni pentru Marea Unire

0
54

În perioada 29 noiembrie -1 decembrie, o delegație PNL Vrancea, condusă de deputatul Ion Ștefan, și din care au făcut parte reprezentanți din conducerea partidului, primari, consilieri județeni și consilieri locali, dar și membri PNL Vrancea, a participat la evenimentele dedicate Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 de la Alba-Iulia. Delegații liberali din Vrancea au parcurs traseul pe care, acum o sută de ani, au mers la Unirea de la Alba-Iulia și cei 20 de delegați putneni conduși de prefectul liberal Nicolae N. Săveanu.

Înainte de a ajunge în inima Ardealului, delegația PNL Vrancea a poposit în comuna Horea, județul Alba, unde a participat la o plantare de copaci, la invitația deputatului Corneliu Olar și a autorităților locale din comuna din Țara Moților. Aici, reprezentanții Moldovei și cei ai Ardealului au refăcut, simbolic, harta României Mari pe o parcelă de teren pe care au fost plantați o sută de goruni. ”Astăzi, în Țara Moților, a venit alături de dumneavoastră o delegație de vrânceni pentru a cinsti o sută de ani de la făurirea Marii Uniri, a României Mari, să putem planta împreună o sută de goruni în amintirea marelui Horea, om al Țării Moților. Astăzi, dumneavoastră sunteți alături de moldoveni, iar noi suntem alături de ardeleni pentru a-l cinsti pe acest fiu al moților, un erou național, pe Horea, dar și România Mare consfințită la 1 Decembrie 1918”, a declarat deputatul Ion Ștefan.

Din Horea, delegațiile unite de vrânceni și moți au mers, pe 1 Decembrie, la Alba-Iulia, unde au luat parte la evenimentele dedicate momentului de aur al istoriei României moderne, unirea cu Transilvania, de acum o sută de ani, moment ce a înfăptuit visul cel mare al tuturor românilor, fie că sunt moldoveni, munteni, basarabeni, bucovineni ori ardeleni. La manifestări a participat și președintele României, Klaus Iohannis. ”Împlinirea a o sută de ani de Românie ar trebui să ne reîntoarcă pe toți către valorile și spiritul de sacrificiu care, în 1918, i-au călăuzit atât pe oștenii care au luptat pe frontul Marelui Război, pe oamenii politici români care au făcut posibilă Unirea, dar mai ales către ceea ce a însemnat pentru români Casa Regală, Regele Ferdinand și Regina Maria, sub domnia cărora visul românilor s-a îndeplinit. La mulți ani, România!”, a declarat deputatul Ion Ștefan. (comunicat de presă – Ion Ștefan, deputat PNL Vrancea)