Muncitori din Sri Lanka, diagnosticați cu noul coronavirus

0
762

Câțiva muncitori din Sri Lanka, veniți la Focșani pentru a munci într-o fabrică de confecții, au fost diagnosticați cu noul coronavirus. Se pare că au contactat virusul de la o colegă de serviciu, româncă. Trei dintre ei au fost internați, inițial, în Spitalul Municipal Adjud. Ei au fost transferați vineri, 8 mai, la Spitalul Municipal Rm. Sărat. Potrivit unor informații neoficiale, ar mai fi și alți muncitori diagnosticați pozitiv. De aceea, toți ceilalți muncitori din Sri Lanka (în număr de 51) au rămas în izolare în spațiul de locuit de la marginea comunei Garoafa, acolo unde sunt cazați de la venirea lor în România. Între timp, pentru un număr de 21 de sri lankezi s-au încheiat contractele de muncă, dar nu se pot întoarce în țara lor, din cauza blocării zborurilor. Ei au primit ajutoare de la Crucea Roșie Vrancea.

Izolarea, lipsa banilor, problemele personale și viitorul incert în privința veniturilor i-au determinat pe o parte dintre muncitorii sri lankezi să trimită imagini televiziunilor naționale și să își exprime nemulțumirea față de condițiile în care stau în locuințele modulare din Garoafa. Administratorul firmei de confecții din Focșani, unde lucrează muncitorii din Sri Lanka, a trimis un comunicat de răspuns față de cele apărute în spațiul public. ”Toate deciziile de management luate la nivel intern au respectat și respectă reglementările în vigoare, referitoare la legislația muncii, la drepturile și libertățile persoanelor și la normele de securitate în muncă și sănătate publică. Noi asigurăm în continuare protecție socială și condiții normale de muncă pentru toți angajații societății noastre, chiar și în contextul acesta dificil. Suntem deschiși față de orice instituție abilitată cu atribuțiuni de a face verificări.”, se menționează în comunicatul firmei de confecții, administrată de Sorina Bucuraș.

O situație asemănătoare se înregistrează și la Botoșani. Cel puțin 4 muncitori din Sri Lanka, angajați tot la o fabrică de confecții, au fost diagnosticați pozitiv la COVID-19, iar ceilalți conaționali au fost plasați în carantină.