Misăilă și jocurile de imagine

0
535
O piesă politico-electorală s-a jucat, joi, în ședința Consiliului Local Focșani. Primarul PSD și colegii săi de partid (plus ceilalți consilieri cu care formează majoritatea politică în CL) s-au contrat pe tot parcursul ședinței, multe proiecte inițiate de edilul șef fiind picate cu votul consilierilor PSD. Cristi Misăilă a reacționat violent în limbaj, adresând cuvinte grele atât colegilor de partid cât și viceprimarului Marius Iorga (UNPR). Execuție, pâră, trădare, comandă, turnător, dezicere, rușine și alte cuvinte în același registru s-au regăsit în vocabularul folosit de Misăilă la adresa colegilor împreună cu care conduce Primăria Focșani de mai bine de 3 ani.
Explicația primară, cel mai ușor la îndemână, a acestei situații ar porni de la bani. Consilierii PSD&viceprimarul Iorga ar dori alocarea de bani de la bugetul local pentru organizarea spectacolului de Revelion în Piața Unirii din Focșani, la cererea șefului PSD Vrancea, Marian Oprișan. În schimb, calculele electorale și de imagine ale lui Misăilă l-au determinat pe primar să nu mai fie de acord cu alocarea de fonduri de la bugetul municipiului Focșani pentru astfel de spectacole. Cel puțin acum, în perioada preelectorală (mă refer la alegerile locale din iunie 2020). După, dacă își vede sacii-n car (adică va fi reales primar), atunci Misăilă poate relua parangheliile din bani publici.
Însă e prea simplă și simplistă această explicație. Motivele ”rebeliunii” lui Misăilă au alte resorturi. Bineînțeles, calculele electorale sunt la bază, însă motivațiile pornesc de la altceva. În primul rând, ”jocurile” de la Focșani au legătură cu tensiunile din PSD de la nivel central. Deși s-a băgat în seamă imediat după pierderea alegerilor europarlamentare, Marian Oprișan a încasat-o de la colegii de partid și s-a văzut nevoit să bage capul la cutie. Oprișan nu se află în grațiile celor două grupări rivale din PSD: nici grupul Dăncilă-Fifor, nici grupul Ciolacu-Stănescu-Firea. Dacă, după alegerile prezidențiale, PSD va fi preluat de cea de-a doua grupare, Oprișan s-ar putea afla în inferioritate în partid, știut fiind faptul că Misăilă are o relație apropiată cu PSD Buzău-Toma-Ciolacu precum și cu primarul Sectorului 3, Robert Negoiță. Astfel că, pentru a se produce un șoc în partid, cu speranțe electorale pentru alegerile locale și parlamentare din 2020, atunci se vor face o serie de schimbări și prin organizațiile județene. Un scenariu ar fi că Oprișan s-ar putea retrage singur, de ”bunăvoie”, iar Misăilă ar prelua organizația Vrancea (sau cel puțin o altă persoană cu care primarul nu e în conflict). Astfel, Misăilă și-ar putea ”striga” și mai tare așa-zisa dizidență față de cel care l-a propulsat în prim-planul politicii și administrației județene. Și va avea asigurat sprijinul PSD pentru un nou mandat de primar, plus că își va stabili singur echipa de consilieri din partid.
O altă cale politică pe care ar putea-o urma Cristi Misăilă ar fi cea cu ProRomânia. Acest ”conflict” cu Oprișan și o parte din consilierii PSD (artificial și ipocrit creat) i-ar putea netezi o eventuală candidatură, anul viitor, din partea formațiunii lui Victor Ponta. Asta mai ales dacă Oprișan păstrează frâiele organizației PSD Vrancea și-l reneagă pe Misăilă. Premise și tatonări au fost, așa că pasul n-ar fi greu de făcut, dacă se va ajunge la poziții ireconciliabile.
Și ar mai fi și chestiunea personală. Misăilă a fost ”crescut” politic de Oprișan. Șeful PSD Vrancea l-a luat la cabinetul său de la Consiliul Județean după ce Misăilă nu-și mai găsise loc la Garda Financiară. Oprișan l-a pus subprefect, Oprișan l-a pus candidat la Primăria Focșani, Oprișan l-a ajutat să ajungă primar. Datorită lui Oprișan a ajuns Misăilă în poziții administrative și politice, care i-au permis, ulterior, să-și creeze o serie de conexiuni personale. De asemenea, la ascensiunea lui Misăilă a contribuit și influența actualei soții, Lucreția, fosta iubită a lui Oprișan, deținătoarea multor secrete. Cu toate acestea, Misăilă a vrut să demonstreze că el este puternic, că este pe picioarele lui, că are ”mușchi”, că nu depinde de Oprișan, că poate singur să conducă ș.a.m.d. Misăilă a ars etape multe, în încercarea de a-l copia pe cel care l-a făcut ”mare”, dar copia s-a dovedit a fi, ca de fiecare dată, mai slabă decât originalul. S-a și văzut, în destule situații, că Misăilă nu se ridică la nivelul ”originalului” și că n-are ore de ”zbor”. Un exemplu în acest sens: Misăilă nu s-a dus la nunta viceprimarului Ionuț Mersoiu (cu 600 de persoane), de la sfârșitul lunii septembrie, din cauză că a fost invitat și Oprișan. Iar el, fiind ”supărat” pe șeful de partid, nu a vrut să petreacă alături de el, condiționând, chiar, prezența sa la nuntă de absența lui Oprișan. Comportament infantil, desigur. Iar Oprișan a venit la nuntă de ”mână” cu deputatul Dragoș Bîrlădeanu, pe care l-a reevaluat și l-a pus șef de campanie electorală pentru alegerile prezidențiale. Ba s-a distrat foarte bine și a stat până dimineață, fiind binedispus și de un vin bun (brandul Soare, la aproape 100 de lei sticla). Și mai sunt destule detalii de ordin personal … Așa că, ipocrizia cu grija pentru cheltuirea banilor publici e doar pentru electoratul care mai pune botu`.