Ministrul Muncii: ”Avem un scenariu cu până la un milion de persoane trimise în șomaj tehnic”

0
593

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunţat, într-o intervenție telefonică la Digi24, că autorităţile au făcut un scenariu conform căruia un milion de persoane ar urma să fie trimise în şomaj tehnic, în perioada stării de urgenţă decretate de autorităţi. În această situaţie, efortul bugetar pentru acoperirea indemnizaţiilor respective va fi de patru miliarde de lei. „Noi am pregătit un scenariu care merge până la un milion de contracte şi impactul bugetar comunicat de Finanţe este de patru miliarde de lei, dar vom avea în vedere evaluări periodice, în funcţie de numărul de solicitări pe care le primim”, a afirmat ministrul Muncii.

Violeta Alexandru a precizat că banii vor fi asiguraţi de Ministerul Finanţelor Publice, iar Guvernul ia în calcul să facă demersuri, prin Ministerul Fondurilor Europene, pentru recuperarea unei părţi din această sumă din bani europeni. Ministrul Muncii a menționat că angajatorii vor putea înainta cererile pentru şomaj tehnic începând cu luna aprilie. „Ne aşteptăm ca, de la începutul lunii aprilie, angajatorii care deja au înscris persoanele cărora le vor acorda şomaj tehnic prin procedura pusă la punct de Guvern să înainteze cererile însoțite de declaraţia pe propria răspundere şi să putem începe efectuarea plăţilor imediat”, a mai spus Violeta Alexandru. Ministrul Muncii a subliniat că nu se pune problema ca angajatorii să plătească sumele pentru cei trimişi în şomaj şi să aştepte recuperarea banilor de la Guvern.
„Eu îmi doresc să nu se întâmple acest lucru şi nu văd de ce s-ar întâmpla din moment ce noi am subliniat foarte clar că nu este o procedură de rambursare de bani, adică dânşii înaintează fondurile şi Guvernul le plăteşte ulterior, ci Guvernul va plăti sumele din care dânşii vor face, în termen de trei zile, plăţile către angajaţi.”, a explicat ministrul Violeta Alexandru.