Ministrul Finanțelor: rata inflației a scăzut în fiecare lună, programul IMM Invest, un ”succes”

0
230

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a făcut, luni seară, într-o emisiune la Digi24, o prezentare a situației bugetului național la momentul actual. Totodată, șeful de la Finanțe a prezentat proiectele Guvernului pentru relansarea economiei, care are mult de suferit din cauza crizei provocate de pandemia de COVID-19. Iată, mai jos, principalele declarații ale ministrului Florin Cîțu.

  • În Europa, zona euro, deficitul bugetar va fi în jur de 13%, iar în România de 6,7% din PIB.  Rata inflației a scăzut în fiecare lună în guvernarea PNL. Anul trecut, în creştere economică, fără niciun fel de criză, rata inflației era în jur de 4%, iar anul acesta suntem aproape de 2% şi în continuare preţurile scad.
  • Am decontat 637 de milioane de lei concedii medicale. PSD a lăsat restanțe 3 miliarde de lei la concedii medicale. În intervalul aprilie – iunie, s-au plătit 2,2 miliarde de lei pentru șomajul tehnic, iar facilitățile acordate până la data de 30 iunie 2020 au lăsat în companii 15 miliarde de lei.
  • Programul IMM Invest este cel mai de succes program din ultimii 30 de ani. Peste 8.000 de firme au contractat împrumuturi. Prin Startup Nation am garantat 7,2 miliarde de lei credite pentru companii, cu dobânda zero. În doi ani sub PSD, s-au garantat doar 2 miliarde de lei. Acum este momentul să devenim o economie competentă și veți vedea măsurile luate în acel plan pe care-l prezentăm miercuri. Anul acesta nu vom umbla la Codul Fiscal și nu vom reduce impozite. La anul vom avea și un nou plan fiscal dacă rămânem la guvernare
  • Am investit în infrastructură cea mai mare sumă din ultimii 10 ani, peste 13 miliarde de lei. Ministerul Transporturilor va avea o sumă record alocată la investiții după rectificare. Investițiile în infrastructură vor fi prioritatea numărul 1. Trebuie sa începi autostrăzile anul acesta. Autostrada Sibiu-Brașov trebuie începută în acest an.
  • Vom avea fonduri europene la dispoziție, dar vom atrage și surse externe de finanțare. Avem mai multe scheme de ajutor pe termen scurt. Noi am avut două obiective clare în acest moment: să ținem oamenii sănătoși și să nu se închidă companiile.
  • Vom putea merge la serviciu și în condiții epidemiologice proaste. Ne vom asigura că vom avea toate condițiile necesare de sănătate îndeplinită.
  • Vom avea o revenire economică în V.
  • 3,1 miliarde de lei au fost alocați pentru combaterea crizei Covid-19. Impactul total al epidemiei de coronavirus este de 10 miliarde de lei. Nu vom avea nevoie de FMI în 2020.