Mătura, instrument de bază pe termen lung în strategia de salubrizare a Focșaniului

0
366

Aleșii locali au aprobat joi seară strategia locală privind dezvoltarea și funcționarea pe termen mediu și lung a serviciilor de salubrizare în municipiul Focșani. Subiectul a suscitat interesul consilierilor, unii dintre ei fiind contrariați de faptul că municipalitatea nu vrea să renunțe la măturători, în favoarea tehnologiei noi. Alesul UNPR Vasile Vasiloiu a spus că în schimburile de experiență din străinătate la care a participat în calitate de consilier nu a văzut măturători pe stradă, totul fiind mecanizat. El a primit o replică din partea pesedistului Bogdan Matișan. „Sunt anumite străzi în Focșani unde chiar dacă vrei să faci curățenie cu mașini nu se poate acest lucru mecanizat, ci doar cu mătura. Un exemplu este strada Popa Șapcă. În această strategie pe care o aprobăm noi astăzi sunt prevăzute toate modalitățile de curățenie, inclusiv mătura”, a spus Bogdan Matișan.

Potrivit strategiei, serviciul de salubrizare stradală se asigură prin activități de măturat manual și mecanic, spălat, stropit și întreținerea căilor publice. Astfel, măturatul manual se va face printr-o trecere pe zi pe bulevarde, o trecere pe zi pe străzile principale, 2-3 treceri pe săptămână pe străzile secundare și o trecere pe zi în zonele aglomerate. Cât privește măturatul mecanizat, acesta se va face cu câte o trecere pe zi pe bulevarde, o trecere pe zi pe străzile principale, o trecere pe săptămână, unde este posibil, pe străzile secundare și o trecere pe zi în zonele aglomerate.

În Focșani, serviciul de salubritate stradală este prestat de Direcția de Dezvoltare Servicii Publice, care va fi un serviciu de interes în subordinea Consiliului Municipal Focșani. Singurul lucru îmbucurător pe care îl prevede strategia este faptul că se dorește reînnoirea dotării tehnico-materiale pentru serviciul de salubritate stradală și achiziția de noi utilaje, astfel încât să se ajungă la un grad de măturat mecanizat pe 85% din străzile modernizate din Focșani.