Măsuri adoptate în Senat: familiile cu cel puțin 3 copii vor plăti 0,68 lei/kwh, indiferent de consum

0
2429

Senatorii au introdus, marți, o serie de prevederi noi în OUG 119/2022 privind plafonarea şi compensarea preţurilor la energia electrică, noua variantă a actului normativ. Un amendament adoptat de plen prevede că familiile care au în întreţinere cel puţin trei copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ, vor plăti un preț plafonat de 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, indiferent de cantitatea de energie consumată. De aceeaşi facilitate vor beneficia și românii care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza declaraţiei pe propria răspundere.

Prețurile plafonate la electricitate sunt următoarele:

  • 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru un consum mediu lunar de până la 100 kWh;
  • 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru un consum mediu lunar de până la 255 kWh.

Senatorii au mai extins lista beneficiarilor pentru care energia electrică se facturează cu maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar: întreprinderi mici şi mijlocii, operatorii ce prestează/furnizează serviciile de utilităţi publice, inclusiv Metrorex SA, operatorii economici din domeniul industriei alimentare, parcurile ştiinţifice şi tehnologice, întreprinderile publice care administrează sau gestionează investiţii în domeniul sportului, administratorii parcurilor industriale, producătorii şi distribuitorii de medicamente, farmaciile care utilizează lanţ de frig, lăcaşurile cultelor recunoscute oficial în România.

Senatorii au adoptat OUG cu aceste amendamente cu 84 de voturi pentru și 36 de abțineri. Ordonanța va ajunge la Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz.